Endnu en fantastisk klassiker, som bare holder, selvom opskriften er mere end 120 år gammel. Waldorfsalat er en simpel ret, som passer perfekt som tilbehør til mange retter. Vi har brugt den til traditionelle og lidt fede retter som flæskesteg og and og derfor har jeg også altid brugt den klassiske opskrift, fordi den passer bedst til.
Skal jeg være helt ærlig, så er det først indenfor de seneste par år, at jeg har lært at spise selleri. Indtil da blev der altid lavet en “børneudgave” til mig uden selleri. I dag kan jeg ikke forestille mig denne ret uden selleri.
Den klassiske opskrift fra The Cook Book af “Oscar of the Waldorf” fra 1896 er:
Peel two raw apples and cut them into small pieces, say about half an inch square, also cut some celery the same way, and mix it with the apple. Be very careful not to let any seeds of the apples be mixed with it. The salad must be dressed with a good mayonnaise.
Så simpelt kan en opskrift, der holder i over 100 år, skrives.
Variationer
Man kan justere retten til sin egen smag ved at tilføje for eksempel appelsinsaft (2 spsk), appelsinskal (2 tsk), grapefrugt (1), pærer (1), pinjekerner (1/2 dl) eller pekannødder (50g) – men ikke til Mortensaften and eller julens flæskesteg. Dressingen kan være alle kombinationer af creme fraiche, yoghurt naturel, græsk yoghurt, mayonnaise og piskefløde/flødeskum.
Dressingen er ændret fra den oprindelige rene mayonnaise til den knap så fede creme fraiche. Helt væk er mayonnaisen ikke, for den giver en god smag til retten, men den kan sagtens erstattes af mere creme fraiche eller en lidt federe creme fraiche 38%.
Vindruerne er også blevet kernefri. Det gør det unægteligt noget nemmere at tilberede druerne…
Klassisk Waldorfsalat
Ingredienser
- 2 dl creme fraiche 18%
- 1 dl mayonnaise
- 1 spsk sukker
- 1 tsk citronsaft
- 2 grønne æbler
- 4 stilke bladselleri
- 300 g grønne vindruer (kernefri)
- 50 g valnøddekerner
Sådan gør du
- Bland creme fraiche og mayonnaise med sukker og citronsaft.
- Tag 3-4 vindruer fra sammen med et par valnødder og toppen af sellerien til pynt.
- Skær æbler i tern, bladselleri i skiver og halver druerne. Hak valnødder groft og vend det hele i dressingen. Stil salaten på køl i minimum 30 minutter før servering.
- Kom salaten i en skål og pynt med hele valnødder, halve vindruer og et par selleritoppe.
Hvis du laver denne opskrift, så fortæl mig om det! Skriv en kommentar nedenfor eller tag et billede og tag mig på Instagram med #6pm_dk