Et lækkert hjemmebagt luftigt franskbrød med sprød skorpe og god smag. Det er altid et sikkert hit herhjemme.
Dampovn – med og uden
En af hemmelighederne ved den lækre skorpe er brug af dampovn. Jeg bagte brødet ved 80% fugtighed. Det giver den “rigtige” skorpe, som på et godt franskbrød fra bageren.
Har jeg ikke adgang til en dampovn, kan jeg opnå den samme sprøde overflade i en støbejernsgryde, også kaldet en “Dutch Oven”. Her giver fugten fra brødet den samme effekt og støbejernet fungerer som en god bagesten. Metoden er beskrevet nederst i opskriften. Det vigtigste her er at passe på ikke at brænde sig på gryden; specielt når den er ude af ovnen.
Og sidste mulighed er at lave sin egen damp i ovnen ved at stille et ovnfast fad med vand i bunden af ovnen.
Tip: Husk at holde øje med brødet i egen ovn. Der kan være stor forskel på ovne og dermed bagetiden. Der er heldigvis to gode metoder til at se, hvornår brødet har fået nok: Bank eller Mål. Læs mere her.
Bagesten
En anden hemmelighed er min bagesten eller pizzasten. Den giver en lækker sprød bund og når den er gennemvarm hjælper den med til, at brødet bages mere jævnt. Derfor skal stenen være i ovnen under opvarmningen og optimalt skal ovnen stå lidt længere tid end normalt, inden brødet kommes i, så stenen er godt varm. Dejen skal helst placeres direkte på stenen. Alternativt sættes den på bagepapir i et par minutter i ovnen, hvorefter bagepapiret kan fjernes.
Hævekurv
Jeg lader brødet hæve i en hævekurv. Den gør ikke så meget for brødet, andet end at det giver en rigtig flot overflade. Så det er nok mest for sjov.
Sprødt franskbrød
Ingredienser
- 25 g gær
- 3 dl vand
- 120 g fuldkornshvedemel (2 dl)
- ca. 350 g hvedemel (5-6 dl)
- 1 tsk sukker
- 1½ tsk salt
Sådan gør du
Damp-metode (se nederst for Dutch Oven):
- Opløs gær i lunkent vand. Rør fuldkornshvedemel i og tilsæt salt og sukker.
- Tilføj hvedemel lidt ad gangen og ælt dejen til den er god og blød og lige akkurat kan slippe fingrene. Tilsæt lidt mere mel, hvis dejen er for våd. Drys dejen med lidt hvedemel på alle sider og lad dejen hæve lunt under et viskestykke i 1 time.
- Hæld dejen ud på et bord, der er drysset med lidt hvedemel. Dejen skal IKKE æltes, men blot formes til et brød. Jeg trækker siderne ind mod midten som en konvolut.
- Fordel lidt hvedemel i en hævekurv og kom dejen i med den samlede side opad. Lad den hæve lunt under et viskestykke i 30 minutter.
- Tænd ovnen på 230°C med 80% fugtighed og med en bagesten i ovnen. Alternativ til dampovn anvendes en stor skål med vand i bunden af ovnen.
- Vend dejen ud på en pizzaspade (eller et stykke bagepapir), så den samlede side er nedad. Lav nogle snit på tværs af toppen med en skarp kniv.
- Kom dejen i ovnen på den varme bagesten med en pizzaspade.
- Hvis der er brugt bagepapir, skal det fjernes efter ca 5 minutter, så bunden ikke bliver blød.
- Bag brødet ved 230°C i 40-45 minutter.
- Brødet bliver bedst, hvis det får lov at hvile i 15 minutter på en bagerist.
Dutch Oven bagemetode:
- Lav dejen og lad den hæve som beskrevet. Kom en støbejernsgryde med låg i ovnen ved 230°C og lad den blive godt varm. Når dejen er hævet færdigt vendes den forsigtigt, uden at brænde sig, ned i gryden, hvorefter den med to grydelapper placeres i ovnen. Efter 30 minutter tages låget af og brødet bager færdigt i 10-20 minutter.
Brødet kan sagtens fryses, selvom det nok går lidt ud over sprødheden. Men jeg har ikke prøvet det endnu, for det kræver, at der er noget brød tilbage, når ungerne har været der. Men fordelen ved en dampovn er, at brød kan varmes med damp, så det er lækkert igen.
Denne udgave er klar på under 3 timer, men er man lidt forudseende, kan gæren reduceres til halvdelen (12 gram) og dejen kan langtidshæve i køleskabet natten over.
Hvis du vælger at lave denne opskrift, så fortæl mig gerne om det! Skriv en kommentar nedenfor eller tag et billede og tag mig på Instagram med #6pm_dk
Mit første forsøg på at bage franskbrød i min nye kombiovn på bagesten. Et rigtig lækkert brød som blev rost til de høje skyer.
Det er jeg meget glad for at høre, tak ???. Det er virkelig lækkert med en kombiovn. Det giver mange nye muligheder ??
Hej med dig. Spændende læsning. Jeg kæmper med at brødet ser super flot og lækkert ud når det kommer ud af ovnen, men så snart brødet er kølet af, så bliver skorpen blødere, og ikke så interessant længere. Har du en idé, som måske kan hjælpe mig med dette problem?
Mvh Janne
Hej Janne. For at få en sprød skorpe kan du bruge damp. Det er vigtigst i den første del af bagningen. Hvis man ikke lige har en dampovn, så bruger jeg gerne et ildfast fad med vand, som jeg stiller i bunden af ovnen. Tag fadet ud ca halvvejs. Man kan også forsigtigt sprøjte lidt vand på overfladen af brødet. En anden mulighed er bageenzym, men det har jeg endnu ikke så meget erfaring med. God fornøjelse 🙂