Spidskål i salaten giver både sprødhed og god smag og så er det perfekt sammen mange forskellige grøntsager fra køleskabet.
Jeg er tosset med kål i mine salater. Det giver en fylde og sprødhed, som ellers kan være svær at finde. Derfor er spidskålssalaten også et godt alternativ til ris og kartofler.
Jeg har ofte brugt hvidkål som for eksempel i kålslaw til burgeren og stuvet sønderjysk hvidkål. Men smagen fra spidskål er min favorit og jeg har efterhånden brugt spidskål som bund i salaten en del gange; som i denne sommerlige spidsskålssalat med rucola og creme fraiche/dijon dressing til.
Variationer
Spidskål er meget taknemmeligt at arbejde med. Her har jeg brugt æbler og lidt nødder for sødme og knas, men der er masser af muligheder for at gøre salaten god og spændende.
Spidskålen kan suppleres med alle grøntsager i skuffen som for eksempel gulerødder, rucola, fennikel, rødløg o.s.v.
Skal salaten være mere sommerlig, kan man komme forskellige bær som friske bær eller tranebær og rosiner.
Salaten kan også suppleres med alle typer frugt som appelsiner, pærer, mandariner eller ananas. Det er bare med at prøve sig frem eller bare bruge det, der lige er i grøntsagsskuffen.
Dressing
Grundelementerne i en god dressing er surt, sødt, salt og bittert. Er disse nuancer med, er dressingen også god. Der er mange muligheder med de enkelte smage, men jeg bruger oftest en eddike eller citron (surt), lidt rørsukker, sirup eller honning (sødt), salt eller soya (salt) og en god olivenolie (bittert). Hvis der, som i denne opskrift, er noget sødt i selve salaten, kommer jeg det ikke i dressingen også.
Dressingen i denne opskrift er en simpel olie-/eddikedressing. Men den kan også spædes op med enten en god dijonsennep eller forskellige tørrede krydderier. Hvis det ikke er olie-/eddike, så bruger jeg gerne en simpel creme fraiche dressing eller denne lækre creme fraiche salatdressing med både olie, eddike og sennep i.
Æbler
Snit æblerne i tændstik-størrelse ved først at snitte tynde skiver den ene vej og derefter den anden vej. Jeg fjerner ikke kernehuset, når jeg snitter dem på denne måde.
Sprød spidskålssalat med æbler
Ingredienser
- ½-1 spidskål
- 2 æbler
- 2 gulerødder
- 1 dl nødder (mandler, hassel eller valnødder)
- ½ dl sesamfrø
- 2 spsk olivenolie
- ½ citron (eller 1 spsk vineddike)
- Salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Fjern de yderste blade og stokken og snit spidskålen fint.
- Snit æbler i tændstikker og riv gulerødderne. Rist nødder og sesamfrø på en tør pande. Hak nødderne groft. Bland det hele sammen med spidskål.
- Riv skallen fra ½ citron og rør det sammen med olivenolie, saften fra ½ citron samt salt og peber. Vend dressing i salaten lige inden servering.
Tilbehøret til denne spidskålssalat er inspireret af have-siden, som udover tips og tricks til haven også har nogle få, men gode, opskrifter.
Hvis du vælger at lave denne opskrift, så fortæl mig gerne om det! Skriv en kommentar nedenfor eller tag et billede og “tag” mig på Instagram med #6pm_dk