Hvis man ikke kender Shakshuka, er man nรธdt til at prรธve retten til en hjemmelavet luksusbrunch eller let aftensmad. Retten bestรฅr af en krydret tomatsauce med pocherede รฆg, som bรฅde er nem at lave og som smager virkeligt godt. Shakshuka laves af ganske simple ingredienser og er et fremragende alternativ til de traditionelle รฆg og bacon.
Shakshuka er en nordafrikansk specialitet, men det skal ikke afskrรฆkke nogen fra at lave retten. Den krรฆver nemlig kun ganske almindelige ingredienser og ganske lidt arbejde. I sin mest simple udgave er det egentlig blot en tomatsauce med chili, lรธg, hvidlรธg og รฆg. Sammen med lidt krydret chorizo og lรฆkkert spinat opstรฅr et godt mรฅltid som en del af en god og solid morgenmad. Retten er faktisk sรฅ god, at den sagtens kan serveres som et hurtigt aftensmรฅltid.
Som med de fleste retter, er der ogsรฅ her rig mulighed for at eksperimentere. De fleste grรธntsager kan fint komme i sammen med forskellige pรธlser eller bacon. Den helt store styrke i denne ret er den nemme mรฅde at tilberede lรฆkre รฆg.
Tips og tricks
Tricket til denne ret er at lave smรฅ fordybninger i saucen og forsigtigt slรฅ รฆggene ud i dem.
Gรฅr det lidt langsomt med at fรฅ รฆggene fรฆrdige, kan jeg godt finde pรฅ at “snyde” ved at lรฆgge et lรฅg over panden.
Tilbehรธr
Avocado passer perfekt til denne ret. Faktisk sรฅ godt at det nรฆsten er en nรธdvendighed for at fรฅ det maksimale ud af retten.
Retten kan pyntes med feta og oliven, hvis man er til det. Og sรฅ passer bredbladet persille ogsรฅ meget godt til smagen.
Hvis retten stรฅr alene, hรธrer der lidt brรธd til som for eksempel pitabrรธd eller fladbrรธd.
Shakshuka med chorizo og spinat
Ingredienser
- 1 lรธg
- 2 fed hvidlรธg
- ยฝ spsk spidskommen
- ยฝ spsk rรธget paprika (eller almindelig)
- 1 spsk olivenolie
- 2 rรธde peberfrugter
- ยฝ chili (efter smag)
- 100 g chorizo
- 2 hรฅndfulde spinat (eller 2 klodser frossen spinat)
- 1 ds flรฅede tomater
- Salt og friskkvรฆrnet peber
- 4 รฆg
Tilbehรธr og Topping
- 50 g feta
- Oliven
- Bredbladet persille
- 2 avocado
Sรฅdan gรธr du
- Hak lรธg og hvidlรธg fint og steg det olivenolie sammen med spidskommen og rรธget paprika til lรธgene er klare.
- Tilsรฆt rรธde peberfrugter i tern, finthakket chili efter smag og chorizi i skiver og steg i 5 minutter.
- Hak de flรฅede tomater pรฅ et skรฆrebrรฆt og tilsรฆt dem til blandingen sammen med spinat. Steg videre i 5 minutter til spinaten er faldet sammen. Smag til med salt og peber.
- Lav 4 fordybninger i saucen og slรฅ et รฆg ud i hvert. Lad retten stege ca 15 minutter til รฆggene er fรฆrdige.
- Pynt med feta, som mases mellem to fingre. Oliven uden sten, som ogsรฅ mases let mellem to fingre. Hakket bredbladet persille og avocado skรฅret i skiver.
Noter
Bruges tomatsaucen fra kรธl, skal den varmes igennem inden รฆggene kommer i.
ย Shakshuka kan ogsรฅ tilberedes i ovnen:
– Tรฆnd ovnen pรฅ 200 grader
– Fรธlg opskriften indtil tomatsaucen er smagt til med salt og peber.
– Hรฆld tomatsaucen (en eller flere portioner) i et ovnfast fad.
– Lav 4 eller flere fordybninger i saucen og slรฅ et รฆg ud i hvert. Lad retten stege i ovnen i ca. 20 minutter til รฆggene er fรฆrdige.
– Pynt og server med en frisk avocado.
Find flere ideer til en lรฆkker brunch her. F.eks. en klassisk Croque Monsieur.