Denne rustikke oliventapenade er fast inventar pรฅ vores (nรฆsten) ugentlige ostebord. Den er nem og hurtig at lave, og sรฅ gรฅr den perfekt sammen med et godt stykke flutes.
Nu elsker jeg “rustikt mad”, for i min ordbog betyder det: lavet pรฅ den nemme og lidt grove mรฅde. I virkeligheden er det “landlig, bondsk, grov”, og det passer stadig rigtig godt til tapenaden. Det skal ikke vรฆre sรฅ sirligt det hele, og nรฅr oliventapenaden ikke er blendet til den fineste mos, sรฅ er der stadig struktur og smag tilbage.
Jeg er ellers ikke meget for ansjoser, men tapenaden fรฅr en speciel god smag. Jeg er glad for, at jeg prรธvede det, for det er en de ting, man ellers nemt kan finde pรฅ at springe over – og sรฅ snyder man sig selv for en god smagsoplevelse.
Tapenaden er ogsรฅ rigtig god til sandwich, som tilbehรธr til pastaretter, dip til grรธntsager eller topping pรฅ pizza.
Rustik oliventapenade
Ingredienser
- 250 g sorte oliven uden sten (de kedelige pรฅ glas)
- 4 ansjosfileter (eller 3 tsk havsalt)
- 2 spsk kapers
- 1 fed hvidlรธg
- 1/2 rรธd peber (eller 4 spsk soltรธrrede tomater)
- 50 g revet parmesan
- 3 spsk ekstra jomfruolivenolie
- 1 spsk citronsaft
Sรฅdan gรธr du
- Blend alle ingredienser til en grov masse. Tilsรฆt evt lidt mere olivenolie.
Noter
Nรฅr man har lavet denne tapenade et par gange kan man begynde at eksperimentere med andre ingredienser. Det kan vรฆre chili, krydderurter, rรธget paprika (min favorit), persille og forskellige nรธdder. Det er en af de nemme retter, hvor man med simple midler kan gรธre det meget personligt.
Opskriften er baseret pรฅ en af mine bedste italienske kogebรธger “Italiensk Inspiration”.
<
p style=”text-align: center;”>Hvis du laver denne opskrift, sรฅ fortรฆl mig om det!
Skriv en kommentar nedenfor eller tag et billede og tag mig pรฅ Instagram med #6pm_dk
Hvor lรฆnge kan en portion holde, og hvor mange personer vil du sige der er til i en portion?
Hej Mette. Portionen passer til fire, der fรฅr en god tapas ๐. Sรฅ er der ogsรฅ lidt i overskud til nรฆste dag. Holdbarheden er i hvert fald 1 uge, hvis opbevaringsglas er skoldet og evt skyllet med atamon. For at forlรฆnge holdbarheden, kan du hรฆlde olivenolie over, sรฅ tapanaden lige prรฆcis er dรฆkket. Sรฅ vil jeg mene, den kan holde sig i et par uger – men sรฅ lรฆnge fรฅr vores tapanade ikke lov at stรฅ. Nogen har spist den lรฆnge inden pรฅ et ristet stykke toast eller i en pizzasnegl ๐คฉ