Super nem opskrift pรฅ sprรธde, velduftende mandelkager til eftermiddagskaffen, som er klar pรฅ samme tid, som det ville tage at hente dem hos bageren. De gamle danske pumpernikler er ogsรฅ bedre kendte som de italienske Biscotti.
Biscotti, Cantucci, Pumpernikkel
Biscotti fra Toscana i Italien er de to gange bagte, aflange, tรธrre, sprรธde mandelkiks, som kan dyppes i en drink. Biscotti gรฅr ogsรฅ under navnet Cantucci. Opskriften er stort set den sammen som Pumpernikkel bortset fra, at der typisk kommes citronskal i Biscotti, hvilket giver god mening i Toscana, hvor citronerne hรฆnger pรฅ trรฆerne lige udenfor vinduet.
Pumpernikkel kendes fra Madam Mangor, som i midten af 1800 tallet udgav kogebรธger. ร Pommenikle er ogsรฅ kendt fra det sรธnderjyske kagebord, hvor den fint kan dyppes i kaffen. Til forskel fra Biscotti er Pumpernikkel ikke sรฅ tรธrre, mandlerne er hakkede, og der er ikke citron i. Kom citron i Pumpernikkel og bag dem 10 min lรฆngere, sรฅ har man en Biscotti.
Pumpernikler
Ingredienser
- 200 g hvedemel
- 100 g sukker
- ยฝ tsk hjortetaksalt (kan erstattes af bagepulver)
- ยฝ tsk kardemomme
- 25 g mandler, grofthakkede (eller hasselnรธdder)
- 50 g smรธr
- 1 รฆg
- 1 รฆg til pensling
- 2 tsk sukker til topping
Sรฅdan gรธr du
- Tรฆnd ovnen pรฅ 200โ.
- Bland hvedemel med sukker, hjortetaksalt, kardemomme og hakkede mandler*.
- Smuldr smรธrret i dejen og fordel det med fingrene. Kom til sidst 1 รฆg i dejen for at samle den. Tilsรฆt eventuelt ยฝ tsk vand i dejen for at samle den helt.
- Kom dejen pรฅ en bageplade med bagepapir og del den i to. Form to stรฆnger pรฅ ca 30 cm lรฆngde og tryk dem lidt flade med fingrene til de er ca. 5 cm bredde.
- Pensl stรฆngerne med sammenpisket รฆg og drys lidt sukker ovenpรฅ.
- Bag stรฆngerne 10 min og tag dem ud. Skรฆr hver af stรฆngerne med en skarp kniv i 16 lige store stykker (ca. 1 ยฝ cm) og kom dem tilbage i ovnen yderligere 10 minutter, til de er gyldne.
- Tak dem ud og lad dem kรธle af. De kan opbevares i lufttรฆt beholder.