Porsesnaps er favoritten blandt snaps til julefrokost og pรฅskefrokost. Den er mild og blรธd i smagen og gรฅr perfekt til lidt lรฆkkert smรธrrebrรธd.
Min nabo har altid vรฆret god for en virkelig god porsesnaps til julefrokosten – faktisk sรฅ god, at min kone, der normalt ikke kan udstรฅ snaps, kunne nyde et glas til julefrokosten. Nu har jeg fรฅet listet opskriften og porsens voksesteder ud af ham, sรฅ jeg selv kan producere hjemmelavet porsesnaps, der kan nydes fra Jul og lige til Pรฅske.
Porse og trรฆkketid
Porse vokser i moser og sumpe, og specielt i Nordjylland skulle den vรฆre nem at finde. I Silkeborgs skove vokser den ved den hyggelige Vejlbo Mose tรฆt pรฅ Aqua.
Om forรฅret fra maj-juni er de spรฆde blade gode til en mild snaps, der kan trรฆkke i 2-3 uger.
De lidt kraftige blade i perioden juli – oktober giver ogsรฅ en god smag, men skal ikke trรฆkke sรฅ lรฆnge, da snapsen kan blive kraftig i smagen. Den trรฆkker i ca 1-2 uger. Smag en teskefuld efter 1 uge og indtil den er god og bladene kan fjernes.
Blomsterne eller “raklerne” ligner smรฅ grankogler og giver en anden og mere intens porsesmag. Raklerne kan plukkes januar – februar og juli – august. De skal trรฆkke i 4-8 uger for en god smag.
Snaps eller Vodka
Jeg blander porsen i en flaske smagsneutral vodka.
Nรฅr porsesnapsen har trukket i en periode, kan den drikkes, som den er, eller blandes op med en smagsneutral max 40% snaps som for eksempel en Brรธndum.
Porsesnaps
Ingredienser
- 2 hรฅndfulde porseblade (eller 1 hรฅndfuld rakler)
- 1 fl vodka
- 1 fl Brรธndum
Sรฅdan gรธr du
- Skyl bladene og kom 2 hรฅndfulde blade eller 1 hรฅndfuld rakler i et stort skoldet glas eller flaske.
- Dรฆk bladene med vodka, sรฆt lรฅg pรฅ, og stil flasken et tรธrt og kรธligt sted i 1-2 uger.
- Smag en teskefuld af snapsen. Nรฅr den er perfekt, skal blade og rakler sies fra. Er den for kraftig i smagen, kan den blandes op med en smagsneutral snaps.
- Snapsen kan holde sig i รฅrevis – eller mรฅske kun til nรฆste julefrokost.
Porsesnaps er perfekt sammen med en god hjemmelavet karrysild.
Hvis du vรฆlger at lave denne opskrift, sรฅ fortรฆl mig gerne om det! Skriv en kommentar nedenfor eller tag et billede og “tag” mig pรฅย Instagramย med #6pm_dk.