Pizzabund | 6pm.dk

Pizzadej

To opskrifter på en sprød og lækker pizzabund: den langtidshævede og den hurtige. Hvis tiden er til det, så er der mere smag i en langtidshævet pizzabund. Den hurtige er en sikker grundopskrift på en god pizzadej, som er klar på 3 timer.

Langtidshævning

Forskellen i de to opskrifter ligger i hævetiden og dermed indholdet af gær og sukker. Den knap så hurtige dej skal hæve i køleskabet natten over, mens den hurtige er klar på 3 timer.

Langtidshævning betyder, at der ikke skal bruges så meget gær og derfor bliver dejen mindre tør og samtidig smager den af mere. Jeg syntes også, at det giver en lidt smidigere dej, som er perfekt, når den skal rulles tyndt ud til pizza.

Tipo 00 hvedemel

Tipo 00 er ekstra fint hvedemel, som har et højt indhold af gluten, der hjælper til en smidig dej og en sprød skorpe. Det kan erstattes af Manitoba mel, der har samme effekt.
Almindeligt hvedemel kan også anvendes, men dejen bliver ikke helt så smidig og sprød. 

5 tips til en god pizza

  1. Dejen skal æltes grundigt, så den bliver smidig. Minimum 10 minutter i røremaskinen – eller 10 minutters sved på panden.
  2. Rul dejen tyndt ud på 3-4 mm tykkelse. Jo tyndere jo sprødere.
  3. Kom ikke for meget tomatsauce og fyld på pizzaen. Så koges bunden i stedet for at bages.
  4. Brug en forvarmet bagesten eller som minimum en forvarmet bageplade. Fjern bagepapir efter et par minutter, så papiret ikke holder på fugten.
  5. Når pizzaen er færdig, dryppes den med lidt god olivenolie eller chili olie. Det fremhæver smagen.

Forslag til fyld

Der er næste uendelige muligheder for at lave en god pizza. Jeg er stor tilhænger af den italienske udgave, det vil sige lidt men godt fyld. Her er en opskrift på to forskellige pizzaer med røget eller kogt skinke, en pizza med hakket oksekød og blomkål (ja, den skal prøves) og en hvid pizza med kartofler og rosmarin.

Pizzadej langtidshævet

Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 5 minutter
Hævetid 12 timer 45 minutter
Samlet tid 13 timer
Antal 4 pizzaer

Ingredienser

Fordej

  • ½ dl lunken vand
  • 10 g gær
  • 50 g hvedemel tipo 00

Pizzadej

  • dl vand
  • 650 g hvedemel tipo 00
  • 150 g durummel
  • 2 spsk olivenolie
  • 2 tsk sukker
  • 2 tsk salt

Sådan gør du

Fordej

  • Rør gær ud i lunken vand. Tilsæt mel og rør til en lind dej.
  • Lad fordejen hæve tildækket og lunt i 45 minutter

Pizzadej

  • Rør fordejen sammen med vand, hvedemel, durummel, olivenolie, sukker og salt.
  • Ælt dejen i 10 minutter til den bliver smidig og lige slipper fingrene. Justér evt. med lidt hvedemel eller en smule vand.
  • Kom et tyndt lag olie over dejen og lad den hæve tildækket i køleskabet i minimum 12 timer.
  • Tag dejen ud af køleskabet et par timer før den skal bruges og lad den efterhæve ved stuetemperatur.
  • Del dejen i 4-6 boller og rul dem ud til tynde pizzabunde.
  • Kom fyld på og bag 5-10 minutter i ovnen på højeste varme – gerne 300°C, så tager det ca. 5 minutter for en pizza.

Pizzadej hurtig

Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 10 minutter
Hævetid 2 timer 30 minutter
Samlet tid 2 timer 55 minutter
Antal 4 pizzaer

Ingredienser

  • 5 dl lunken vand
  • 25 g gær
  • 700 g hvedemel tipo 00
  • 150 g durummel
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk sukker
  • 2 spsk olivenolie
  • ¼ tsk citronsaft eller eddike*

Sådan gør du

  • Opløs gæren i lunken vand.
  • Bland durummel i og derefter salt, sukker, olivenolie og citronsaft. Bland hvedemel i ælt grundigt i ca. 10 minutter indtil dejen lige netop slipper fingrene. Ellers kommes en smule vand eller mel i.
  • Lad dejen hæve tildækket ved stuetemperatur i 2 timer.
  • Form 4-6 boller af dejen og lad dem efterhæve i 30 minutter.
  • Rul bollerne ud til tynde pizzabunde. Kom fyld på og bag 5-10 minutter i ovnen på højeste varme – gerne 300°C, så tager det ca. 5 minutter for en pizza.

Noter

* En smule eddike/syre giver melet en bedre bageevne. Når der langtidshæves, syrnes dejen naturligt. 

Hvis du vælger at lave denne opskrift, så fortæl mig gerne om det! Skriv en kommentar nedenfor eller tag et billede og “tag” mig på Instagram med #6pm_dk.

3 Kommentarer

  1. Må dejen hæve mere end 12 timer i køleskabet? Jeg har tid til at lave den nu(fredag aften), men skal først bruge sen imorgen – lørdag aften, så det ville blive omkring 24 timers hævetid i stedet.:)
    Venlig hilsen Olivia. (Opskriften lyder og ser vildt lækker ud! Vi glæder os meget til at prøve den af!)

  2. Super – tak for hurtigt svar👍🏼 så vil jeg gå igang med det samme😀

Har du spørgsmål eller en kommentar? Så vil jeg blive glad for at høre fra dig.