Disse lækre pirogger er gode som et let aftensmåltid sammen med en god salat, men de er specielt velegnede til madpakken, en picnic eller et sammenskudsgilde. Når dejen er klar, er de hurtigt lavet og der er masser af muligheder for at tilpasse dem til sin helt egen smag.
Når vi får dem til aftensmad, er der altid en god salat til som for eksempel en frisk coleslaw eller en lækker avocadosalat.
Det er en fordel at lave to portioner, når man nu alligevel er i gang. Så kan resten fryses, og så er der nemme madpakker til børnene og de lækkersultne.
Variationer
Jeg laver dem med hakket oksekød og grøntsager, men de kan fyldes med (næsten) hvad som helst fra skinke og kylling til alle mulige slags grøntsager og revet ost – og bacon. Denne version med hakket oksekød er et hit ved børnene, men voksenudgaverne kan sagtens laves med en mere krydret Chili Con Carne eller resterne fra en god Ragu alla Bolognese. De fleste gryderetter kan anvendes som fyld, hvis der ikke er for meget væske i.
Dejen kan også varieres med mere eller mindre indhold af en grov mel som rugmel, grahamsmel eller fuldkornsmel. Jeg har prøvet flere forskellige variationer, og selv om halv rugmel og halv hvedemel ser meget sundt ud på papiret, så smager det altså meget bedre med en lidt mindre del fuldkornsmel i. Men skal man skære ned på hvedemelet, kan det altså byttes med op til ca. 1/3 af noget andet groft mel.
Pirogger med oksekød og grøntsager
Ingredienser
Dej
- 3 dl mælk
- 25 g gær
- 100 g fuldkornsmel
- 400 g hvedemel
- 1 tsk sukker
- 1 tsk salt
- 2 spsk olie eller smeltet smør
Fyld
- 1 løg
- 2 fed hvidløg
- 1 tsk spidskommen
- Olivenolie
- 500 g hakket oksekød
- 1/2 squash
- 1 stilk selleri (kan udelades)
- 2 gulerødder
- 1 tsk oregano
- 2 spsk konc. tomatpure (1 lille dåse)
- Salt og friskkværnet peber
1 æg til pensling
Sådan gør du
- Opløs gæren i lunkent mælk. Tilsæt fuldkornsmel og halvdelen af hvedemelet og ælt dejen. Tilsæt sukker, salt og olie og ælt godt. Tilsæt resten af hvedemelet og ælt dejen til den er god og blød og lige akkurat kan slippe fingrene. Lad dejen hæve lunt under et viskestykke i 45 minutter.
- Hak løg og hvidløg fint og steg dem blanke i olivenolie. Tilsæt spidskommen og steg videre i 1 minut. Tilsæt og brun hakket oksekød.
- Riv squash, selleri og gulerødder og steg det sammen med kødet. Tilsæt oregano og tomatpure og lad det simre i 20 minutter. Smag til med salt og peber.
- Del dejen i 16 stykker og rul dem ud i cirkler på ca. 15 cm. Pensl halvdelen af kanten med pisket æg. Kom en skefuld kød på midten og luk dejen til en halvcirkel. Tryk kanterne sammen med en gaffel. Lad dem efterhæve i 15 minutter.
- Pensl med æg og bag dem 15 minutter ved 200°C, til de er gyldenbrune, inden de køler af på en bagerist.
Hvis du laver denne opskrift, så fortæl mig om det! Skriv en kommentar nedenfor eller tag et billede og tag mig på Instagram med #6pm_dk
Opskriften er inspireret af Valdemarsro, som er en af mine foretrukne madblogs, når der skal findes inspiration.