Omelet med skinke | 6pm.dk

Omelet med skinke

Omelet er noget nær den perfekte morgenmad. Her er min bedste opskrift på en omelet. Den er udviklet og tilpasset over mange år og det er jo lidt sjovt, at noget så simpelt kan tage så lang tid at perfektionere.

Det er min foretrukne opskrift til hverdag og fest, til gæster, til brunch, til en let frokost, til næsten hvad som helst. Den er favoritten herhjemme. Den er favoritten, når vi har gæster. Den er favoritten, når vi er på ferie og står i et udekøkken på en græsk ø og laver morgenmad. Kort sagt, så er den altid en succes.

Selvom opskriften består af æg og fyld er der mange måder at lave en omelet på. Den kan brunes meget på panden eller den kan være helt lys. Den kan være gennemstegt eller stadig en smule blød i midten. Fyldet kan blandes i æggene eller den kan kommes på bagefter. Fyldet kan varieres i det uendelige. Jeg har nok prøvet de fleste kombinationer, indtil jeg har fundet min bedste opskrift.

Fyld

Nedenunder opskriften har jeg listet et “lille” udvalg af muligheder for forskelligt fyld alt efter smag og behag.
Vælg nogle grøntsager, lidt kød, lidt krydderier, lidt ost og lidt pynt. Easy! “Lidt” er vigtig, fordi omeletten ikke må være overfyldt.

Hvorfor skulle det tage så lang tid?

Det er meget underligt, at jeg først nu – fire år efter jeg startede bloggen – får en af mine absolut favorit-opskrifter med. Jeg tror det hænger sammen med to ting:
1. Det er svært at beskrive en så simpel opskrift med alle mine tips og tricks til at perfektionere den, uden at det bliver latterligt omfattende. Selv her får jeg: “steg nogle grøntsager, steg nogle æg, kom fyld på og vip den ind over sig selv” til at fylde 7 trin.
2. En omelet er bare ikke fotogen. Jeg har masser af omelet-billeder men meget få, som er brugbare. Men sig det ikke til omeletten…

Omelet med skinke | 6pm.dk

Nu er den her endeligt. Så er det bare med at komme i gang.

Omelet med Skinke og Champignon

Forb. tid 5 minutter
Tilb. tid 5 minutter
Samlet tid 10 minutter
Antal 4 personer

Ingredienser

  • 6 æg (1½ pr person*)
  • Friskkværnet peber
  • 1 spsk olivenolie
  • 1 peberfrugt, rød
  • 4 forårsløg
  • 200 g champignon
  • Salt
  • 4 skiver kogt skinke (prosciutto cotto) 
  • 80 g revet cheddar
  • Purløg
  • 2-3 tomater

Sådan gør du

  • Skær peberfrugt i tern og snit forårsløg. Skær champignon i mindre stykker.
  • Steg peberfrugt og forårsløg i olivenolie ved middelvarme i 1 minut. Der skal stadig være bid i peberfrugten. Tilsæt champignon og steg til de får lidt farve. (3-4 min). Læg grøntsagerne til side.
  • Pisk æg og tilsæt peber (ikke salt endnu)
  • Kom lidt olie på en lille pande og hæld æggene i. Steg omeletten ved mellem-lav** varme indtil den kun er lidt blød på toppen. Den skal være lidt blød og silkeagtig i midten, når den serveres.
  • Skær eller riv skinke i tern. Tomaterne kan enten skæres i mindres stykker og kommes i omeletten eller serveres ved siden af.
  • Kom grøntsagerne på omeletten og derefter skinke og revet ost. Drys med lidt salt.
  • Vend omeletten ind over sig selv ved at holde panden lidt skævt og lad omeletten glide ned i den side***. Vend så den ene side over den anden med spatlen. Vip omeletten fra panden over på en tallerken og drys med finthakket purløg. Server med friske tomater.

Noter

* Jeg bruger 1½ æg pr person, når jeg laver til to personer af gangen. Så har omeletten den perfekte tykkelse. Når der skal laves en omelet ad gangen, så bruger jeg 2 æg pr. person.
** Til en omelet bruger jeg position 6 eller 7 (jeg steger normalt ved position 8). Så bliver omeletten ikke branket, før den øverste del er tilpas blød.
*** Hvis flere skal have omelet bruger jeg en større pande på 28 cm og laver til to personer af gangen (4 æg). Så deler jeg omeletten i to, inden jeg vender den ind over sig selv.

Prøv også en omelet med:

  • Laks, rødløg, spinat og tomat
  • Rejer, peberfrugt, chili, forårsløg og svampe
  • Kylling, skalotteløg, cherrytomater, frisk mozzarella og basilikum

eller udvælg dine egne favoritter:

Grøntsager

  • Løg, snittet
  • Skalotteløg, snittet fint
  • Hvidløg, hakket
  • Forårsløg, i skiver
  • Purløg, finthakket i æggemassen
  • Babyspinat
  • Spinat
  • Selleri i tern
  • Kartofler, kogt og i skiver
  • Fennikel i tynde strimler
  • Asparges, i 3-4 cm skrå stykker
  • Radiser, i tynde skiver
  • Chili, efter smag
  • Tomater, alle slags
  • Majskerner
  • Slikærter, strimlet
  • Blomkål, revet eller i små buketter
  • Broccoli, i tynde skiver eller små buketter
  • Pinjekerner
  • Græskarkerner
  • Ærter
  • Svampe: Champignon, Kantareller, Shiitake, Østershatte m.fl.

Ost

  • Gedeost
  • Revet mozzarella
  • Frisk mozzarella revet i mindre stykker
  • Feta, smuldret
  • Parmesan
  • Hytteost
Krydderier
  • Salt og peber
  • Timian
  • Basilikum
  • Oregan
  • Kørvel
  • Estragon
  • Karry
  • Paprika
  • Garam Massala
  • Fennikelfrø
  • Røget paprika
  • Tørret chili eller chiliolie

Kød

  • Bacon, steges og rives i mindre stykker
  • Røget skinke, steges evt. let (prosciutto crudo eller parma)
  • Kogt skinke, rives i mindre stykker (prosciutto cotto)
  • Hamburgerryg pålæg, skæres i mindre stykker
  • Bresaola, rives i mindre stykker
  • Kylling, stegt og i tern
  • Chorizo, i skiver steges til de får lidt farve
  • Røget laks (enten varm eller kold)
  • Rejer
  • Kalkun , stegt og i tern

Pynt

  • Alle krydderurter
  • Purløg
  • Top af selleri
  • Top af forårsløg
  • Ærteskud
  • Oliven i skiver

Æg

Kom evt lidt mælk, fløde eller creme fraiche i de piskede æg for en mere luftig omelet.

Scrambled eggs med forårsløg og chili | 6pm.dk
Prøv også denne lækre opskrift på Scramblet æg med forårsløg og chili

Hvis du vælger at lave omeletten, så fortæl mig gerne om det ved at skrive en kommentar nedenfor. Jeg gør mit bedste for at svare på alle kommentarer. Og jeg vil også blive glad, hvis du tager et billede og “tagger” mig på Instagram eller Pinterest. Det er altid en fornøjelse at se billeder af de retter I har lavet.

Har du spørgsmål eller en kommentar? Så vil jeg blive glad for at høre fra dig.