Moussaka er sammen med græsk salat og tzatziki min absolutte favorit i det græske køkken. Denne originale moussaka med friske auberginer og krydret oksekød er altid et nemt og sikkert hit.
Det græske køkken
Siden jeg var på Rhodos for nu alt for mange år siden, har jeg elsket den græske moussaka. Specielt hvis den kan kombineres med en frisk græsk salat (choriátiki) med tzatzíki og godt græsk brød til.
Selvom jeg altid forsøger at prøve så mange forskellige retter som muligt, når jeg er på ferie, så vender jeg altså altid tilbage til moussaka, når jeg er i Grækenland. Og det er ikke fordi, de ikke kan finde ud af at lave mad i Grækenland, men jeg er altså ikke særlig vild med gyros, keftedes, souvlaki og stifado. Jeg har dog på den seneste tur opdaget Saganáki, som er friturestegt ost serveret med en citronskive. Dét er godt og skal helt sikkert prøves herhjemme.
Servering
Jeg købte nogle ovnfaste skåle med hjem, som jeg har været utroligt glade for. Det er helt fint at lave et helt fad moussaka og servere den som lasagne, som jeg også har gjort på billedet. Det er nemmest, når det “bare er os”. Men det bedste er altså portionsstørrelser i de små ovnfaste fade, hvor moussakaen kommer dampende og sizzling ud af ovnen. Så får man den helt rigtige oplevelse fra den lokale græske taverna.
Efter flyveturen hjem fra Rhodos (hvor den første gik i stykker) og efter en del flytninger er der kun en enkelt hel keramikskål tilbage, og det er lige lidt nok. Jeg har nogle le Creuset skåle, som sagtens kan bruges. Men jeg bliver nok nødt til at tage tilbage til Hydra for at finde nogle nye…
Alternativ med kartofler og græsk yoghurt
Børnene er ikke altid lige vilde med auberginer, og så er to-tre bagekartofler et godt alternativ. De skal blot skæres i tynde skiver på ca. 3 mm, så de når at blive gennembagte i ovnen. En squash skåret i tynde skiver på den lange led er også et godt supplement.
Béchamelsaucen kan godt være lidt skræmmende og så har jeg to gode og nemme alternativer med enten græsk yoghurt eller fløde (se noter til opskriften). Men skal jeg have den gode originale smag, så er det i gang med smør, hvedemel og mælk.
Kalí órexi (velbekomme).
Moussaka
Ingredienser
- 2 auberginer, store
- Olivenolie
- 500 g hakket oksekød
- 1 løg
- 2 fed hvidløg
- 3 spsk olivenolie
- 4 tomater (eller 1 ds flåede tomater)
- 1 ds konc. tomatpure
- Salt og friskkværnet peber
- 1 knsp kanel
- 1 knsp stødt nellike
- 50 g revet parmesan
- 1 dl rasp
Béchamelsauce*
- 4 spsk smør
- 4 strøgne spsk mel
- 1/2 l mælk
- 3 æg
- ½ tsk muskatnød
- salt og (hvid) peber
- 50 g revet parmesan
Sådan gør du
- Skær auberginerne i tynde skiver på den lange led på ca ½-1 cm. Læg dem i vandbad sammen med salt (ca. 2 tsk) i ca. 20 minutter, så bitterstofferne fjernes. Tag dem op og lad dem tørre. Jeg vrider vandet ud.
- Tomaterne skoldes og flås og de flåede tomater hakkes fint.
- Varm olivenolie i en gryde og brun det hakkede kød sammen med finthakket løg og hvidløg. Tilsæt tomatpure, tomater og krydderier. Bland det hele godt og lad det simre for svag varme under låg i 10 minutter.
- Mens kødsaucen simrer steges aubergineskiverne gyldne i olivenolie.
- Tag kødsaucen af varmen og rør parmesan i.
Béchamelsauce
- Smelt smørret til saucen i en lille gryde og rør melet i. Varm det godt op under omrøring og tilsæt mælken lidt efter lidt, stadig under omrøring, til det bliver til en flødeagtig sauce. Tag gryden af varmen.
- Pisk æggene med en gaffel og tilsæt salt, peber og reven muskatnød. Rør æggeblandingen i saucen og giv det et let opkog, inden parmesan røres i.
Moussaka
- Drys et (eller flere) ovnfaste fade med rasp og læg halvdelen af aubergineskiverne i. Fordel kødblandingen over og dæk med resten af aubergineskiverne. Hæld béchamelsauce over og bag retten i en forvarmet ovn ved 200°C i 35 minutter. Læg evt. et låg af staniol over de sidste 10 minutter, så toppen ikke bliver branket.
- Server rygende varm.
Noter
med Græsk Yoghurt
- 4 æg
- 150 g græsk yoghurt
- 50 g revet parmesan
- ½ tsk muskatnød
- salt og hvid peber
med Fløde
- 1 ½ dl fløde
- 50 g revet parmesan
- ½ tsk muskatnød
- salt og hvid peber
Helt unødvendig viden
Moussaka er et arabisk ord og en populær ret i Mellemøsten. Men aubergine og lammekasserolle er en græsk opfindelse – i hvert fald, hvis man spørger grækerne.
Hvis du vælger at lave denne opskrift, så fortæl mig gerne om det! Skriv en kommentar nedenfor eller tag et billede og “tag” mig på Instagram med #6pm_dk