Morgenboller er nemme at lave, bløde og lækre indvendigt med en god krumme – og så ser de godt ud. Hemmeligheden er yoghurt og lidt smør.
Nu har jeg efterhånden en del gode opskrifter på forskellige boller, og når man har fundet noget, der virker, så er der normalt ingen grund til at prøve så mange andre opskrifter. MEN… jeg må sige, at denne opskrift giver nogle virkelig gode, bløde og lækre morgenboller. Det er en ny favorit.
Tid
Det tager ca 2 timer at lave disse boller, og hvis man har tiden søndag morgen, så er det perfekt.
Men de kan sagtens koldhæve natten over, og så tager det blot 1/2 time at få friskbagte morgenboller.
Da der er stor forskel på ovne, kan det være en god idé at læse “Hvornår har bollerne fået nok?“
Morgenboller
Ingredienser
- 2 dl vand
- 25 g gær (10 g for koldhævning)
- 2 dl yoghurt naturel eller A38
- 200 g durummel (eller spelt, fuldkorn)
- 75 g smør, smeltet
- 1 spsk rørsukker (eller sirup)
- 2 tsk salt
- 1 æg
- 500 g hvedemel
- lidt mælk
Sådan gør du
- Opløs gær i lunkent vand*. Tilsæt yoghurt, og durummel og ælt dejen.
- Tilsæt smeltet smør, sukker, salt og et pisket æg.
- Tilsæt hvedemel og ælt dejen til den er god og blød og lige akkurat kan slippe fingrene.
- (Koldhævning: Stil dejen i køleskabet 8-12 timer og form bollerne om morgenen. De behøver ikke efterhæve.)
- Lad dejen hæve lunt under et viskestykke i 60 minutter. Form 12 boller på bagepapir. Lad dem efterhæve lunt under et viskestykke i 30 minutter.
- Snit evt et pænt mønster med en skarp kniv**. Pensl med lidt mælk og drys med hvedemel sigtet gennem en si.
- Stil en ovnfast skål med vand i bunden af ovnen og bag bollerne ved 200°C varmluft i 15-18 minutter til de er gyldenbrune. Bruges en dampovn, stilles den på ca. 80% de første 10 min, hvorefter der skrues ned for dampen.
Noter
Hvis du vælger at lave denne opskrift, så fortæl mig gerne om det! Skriv en kommentar nedenfor eller tag et billede og “tag” mig på Instagram med #6pm_dk
Skal bage dine boller i morgen, glæder mig til at smage dem??.
Dejen bliver bliver sat på køl natten over
Det lyder lækkert med hjemmebag søndag morgen ?. God fornøjelse ??
Hej
Vil godt lige starte med at rose dig for dine gode opskrifter. 👌👌Jeg synes at alle dem jeg har brugt er der kommet et godt resultat ud af…Og i dag bagte jeg disse skønne, skønne boller. Super lækkert 😋👌
Venlig hilsen
Simin
Tusind tak Simin 🙏🏼. Beklager det noget sene svar, men wordpress havde gemt din søde kommentar for mig 😃 Men jeg er meget glad for, at opskrifterne virker for dig 🤩
Hej,
Jeg har i dag kastet mig ud i denne opskrift. Men jeg synes at dejen var for klistret, med den mængde mel du har skrevet.
Har du oplevet det før?
Hej Arjet. Ja, dejen kan godt være en smule klistret eller for tør afhængigt af flere forskellige ting. Jeg justerer gerne, så dejen lige akkurat kan slippe fingrene, når den er æltet. Jeg justerer med meget lidt vand ad gangen, hvis dejen er for tør og 1-2 store spsk mel ad gangen, hvis den er for våd.
Hej Christian
Tak for din fine hjemmeside. Bruger du røremaskine til at ælte? Og mht. skålen med vand i ovnen: Skal man bare sætte skålen med vand ind i ovnen når man tænder ovnen? Eller skal man “smide” kogende vand ind samtidig med at man sætter bollerne ind?
Hej Jesper og tak for roserne :). Jeg bruger røremaskine, som nok er en af de bedre investeringer i mit køkken. Mht vandet, så sætter jeg en ovnfast skål med vand i bunden af ovnen, når jeg tænder den.
Jeg har to ting.
Dejligt, at når man gerne vil skrive en opskrift ud, så er det kun opskriften man får og skønt, at man ikke skal høre på alt muligt crab – ja sorry – men jeg er da ligeglad med, at moster fie kommer på besøg søndag og man mødte kaj da man var nede og handle – jeg skal bare have en opskrift – hvis du forstår, hvad jeg mener. På flere hjemmesider er det stolpe op og stolpe ned, førend man kommer til opskriften.
Hej Hanne. Jeg er glad for, at du kan bruge hjemmesiden 🙏🏼. Og ja, moster fie behøver ikke komme med i denne histore 🙂
Jeg er en halvgammel husmoder, der har bagt “en million boller ” men de her slår alt, så det bliver dem, der bliver bagt fremover 😊☀️😊
Hej Ann og tusind tak. Jeg er meget glad for, at du kan bruge opskriften. Det er bestemt også en favorit herhjemme.