Hjemmelavet knækbrød er nemt og så smager det bare godt. De er et godt og sundt alternativ til de købte. Eneste problem er, at de er spiste i løbet af ingen tid.
Det kan godt virke lidt afskrækkende at skulle lave knækbrød. Specielt hvis de skal være lidt pæne. Men med den rigtige dej, som ikke klæber for meget, er det utroligt nemt at rulle dejen ud mellem to stykker bagepapir. Og jeg er stadig tilhænger af “rustik” mad. Så ser det også ud, som om man selv har lavet det.
Dejen er også nem. Alle de tørre dele skal blot røres med de våde dele og så er dejen sådan set klar.
Variationer
Den største udfordring er at vælge de kerner og krydderier, som man bedst kan lide. Jeg er startet med en grundopskrift fra meyers, som indeholder sesamfrø, hørfrø, solsikkekerner og græskarkerner. Den virker ganske fortrinligt, men både chiafrø, nigellafrø, hampfrø eller diverse nødder kan anvendes. Jeg kommer gerne lidt loppefrøskaller i dejen for at få lidt flere fibre. Men de kan sagtens udelades.
Jeg er også tilfreds med den lidt salte smag, der er med 2 tsk salt. Men 1 spsk friske krydderurter som rosmarin, timian, oregano eller lidt tørret chili, kan også spice dem lidt op.
Er man knækbrødsspecialist kan man udvide sit repertoire med 50 g revne grøntsager i dejen. Rødbeder giver nok en spændende farve, men jeg er ikke nået dertil endnu.
Olien er også en smagsvariant, som man kan skrue på. Jeg bruger typisk vindruekerneolie, fordi det ikke smager af så meget, mens olivenolie giver lidt mere smag i brødene.
Knækbrød
Ingredienser
- 1 dl havregryn
- 1 dl sesamfrø
- 1 dl hørfrø
- 1 dl solsikkekerner
- 1 dl græskarkerner
- 2½ dl hvedemel
- 1 dl groft mel (rug, graham, øland, fuldkorn)
- 2 spsk loppefrøskaller (kan udelades)
- 1 tsk. bagepulver
- 2 tsk. salt
- 2 dl vand
- 1¼ dl olie (raps-, solsikke-, majs-, oliven, vindruekerneolie)
Sådan gør du
- Bland alle de tørre ingredienser og ælt det sammen med vand og olie.
- Del dejen i to og rul hver del ud mellem to stykker bagepapir. Fjern det øverste stykke bagepapir, og skær dejen ud i passende stykker med en pizzaskærer.
- Bages ved 180°C i 15-20 minutter til de er let gyldne. Lad dem afkøle på en bagerist.
- Knækbrødene kan opbevares i en lukket beholder og kan i teorien holde sig i et par uger – hvis man altså kan holde fingrene fra dem.
Noter
Hvis du vælger at lave denne opskrift, så fortæl mig gerne om det! Skriv en kommentar nedenfor eller tag et billede og “tag” mig på Instagram med #6pm_dk