Nu skulle man tro, at kartoffelmos bare var kogte kartofler, der er mosede sammen med smรธr og mรฆlk – men man kan nemt lave mosen mere spรฆndende og smagfuld med ganske simple midler.
Kartoffelmos har altid vรฆret et hit, da ungerne var helt smรฅ. Det er den perfekte mad til at lave smรฅ biler og sprudlende vulkaner af. Senere har de, ligesom os, fundet ud af, at kartoffelmos nok er noget af det bedste sammen med en god sovs.
Vi fรฅr alt for lidt kartoffelmos, men nรฅr vi fรฅr det til en gryderet som ungarsk gullasch eller mรธrbradgryde, sรฅ skal den bรฅde smage godt og vรฆre blรธd og lรฆkker. Selvom jeg er stor tilhรฆnger af det “rustikke”, som her betyder en lidt grovere kartoffelmos, sรฅ kan den samtidig godt vรฆre bรฅde luftig og blรธd.
Variationer
Skal man vรฆre en rigtig kartoffelmos-ninja, er der rig mulighed for at eksperimentere med smagen pรฅ sin kartoffelmos (se nedenunder opskriften). Der er en del tips, og alle skal ikke bruges samtidigt.
Personligt holder jeg mig til at skifte minimรฆlken ud ved festlige lejligheder og sรฅ er jeg tosset med lidt peberrod i mosen. Ikke nok til at det bliver stรฆrkt, men nok til at jeg kan smage et hint af det. Jeg har ogsรฅ tilfรธjet andre rรธdder. Det giver en god smag men gรฅr kun, hvis ungerne ikke opdager det.
Kartoffelmos tips og tricks
Kogning
Vรฆlg bagekartofler eller melede kartofler. Valg af kartoffelsort er en hel videnskab, men det er min erfaring, at bagekartofler virker fint.
Kog kartoflerne i tern i usaltet vand. Det giver en blรธdere kartoffelmos.
Kog kartoflerne mรธre og ikke udkogte. Sรฅ er den mindre “slasket”.
Tilfรธj smag
Kom noget smag til kartoflerne ved at koge andre grรธntsager med, for eksempel:
- lidt knoldselleri,
- et par stรฆngler selleri,
- 1-2 persillerod,
- 1-2 pastinak eller
- et par gulerรธdder.
Rรธdderne skrรฆlles, skรฆres i tern og koges med. Vรฆr sikker pรฅ, at de ogsรฅ er helt mรธre inden kartoflerne moses.
Mos
Mos kartoflerne med en gaffel, et piskeris eller en kartoffelmoser. Pas pรฅ med at bruge en hรฅndmixer; mosen bliver lynhurtigt klistret og kedelig. Samtidig mรฅ jeg dog indrรธmme, at jeg oftest bruger hรฅndmixeren men pรฅ laveste hastighed, og kun til der fortsat er lidt konsistens tilbage. Det giver den gode rustikke fornemmelse.
Jeg bruger normalt minimรฆlk, fordi det er det, der er i kรธleskabet. Men er det en speciel begivenhed, kan der da godt bruges sรธdmรฆlk eller sรฅgar flรธde i stedet for.
Prรธv ogsรฅ at bruge kogevandet fra kartoflerne i stedet for mรฆlk. Det tilfรธjer lidt stivelse og smag til mosen.
Bรฅde mรฆngden af mรฆlk og smรธr kan der skrues pรฅ alt efter hvad mosen serveres til. Typisk kan smรธrret reduceres, hvis det er meget fede retter. Men i langt de fleste tilfรฆlde virker 2 dl vรฆske og 50 g fedtstof til 1 kg kartofler rigtig godt.
Tilberedning
Kom mere smag i mosen ved at tilfรธje
- 1 spsk peberrod,
- 1 spsk grov sennep,
- 1 lille hรฅndfuld revet parmesan blandet i den varme kartoffelmos,
- 2 fed pressede hvidlรธg
- 1 finthakket skalottelรธg eller
- 1 spsk รฆbleeddike.
Og sรฅ er der selvfรธlgelig alle de lรฆkre krydderier, som man kan spice sin mos op med:
- basilikum,
- timian,
- rosmarin,
- muskatnรธd,
- persille,
- kรธrvel,
- ramslรธg,
- estragon og sรฅ videre.
Til en portion bruges enten 1-2 dl friske hakkede urter eller 1-2 spsk tรธrrede.
Topping
Pynt med noget grรธnt som for eksempel friskhakket persille, dild eller fintsnittede toppe fra forรฅrslรธg.
Mosen kan ogsรฅ toppes med grofthakkede nรธdder og passer det til retten, sรฅ er der ogsรฅ god plads til en lille hรฅndfuld sprรธde bacontern pรฅ toppen.
Hvis du laver denne opskrift, sรฅ fortรฆl mig om det! Skriv en kommentar nedenfor eller tag et billede og tag mig pรฅ Instagram med #6pm_dk