Denne karrysuppe tager kun en time at lave. Det, der tager længst tid, er at skære alle grøntsagerne, men så passer den også sig selv. Det giver en fin krydret og fyldig karrysuppe, som både mætter og smager godt. Jeg kan godt lide den stærk, men resten af familien er ikke så hårdføre, så jeg laver en mellemstærk suppe med en god madraskarry. Så kan jeg altid spice den lidt op med lidt chiliolie.
Lav en stor portion
Jeg laver gerne en dobbeltportion eller mere, hvis jeg kan finde en gryde eller to, der er store nok. Så fryser jeg det ned i fryseposer i portioner på ca 2-3 dl. Så har jeg en nem frokost sammen med let spidskålssalat.
Variationer
Det er praktisk talt en grøntsagssuppe med karry, så alt hvad der i grøntsagsskuffen kan komme i suppen.
Der er ikke behov for alle grøntsager, hvis man ikke har dem eller ikke syntes om dem. Alle grøntsagerne kan springes over eller erstattes af andre, som man bedre kan lide. Jeg syntes, at som minimum skal gulerødder, selleri og blomkål eller broccoli indgå i suppen. Så kan resten tilpasses efter smag og behag.
Ekstra fyld
Hvis der er behov for lidt ekstra fylde i suppen, kommer jeg gerne lidt kylling, revet i mindre stykker, i suppen. Hvis der er overskydende kylling fra en ret med kylling, river jeg det i stykker med to gafler og gemmer i mindre portioner i fryseren. Det er altid godt til enten en suppe eller en sandwich med kylling og bacon.
2 dl ris eller suppehorn (pasta) er også en god mulighed for at komme lidt ekstra fylde i suppen.
Og godt naan eller flutes er også et godt tilbehør, specielt til at få det sidste af den gode suppe op af skålen med.
Og så er der jo altid det lækre suppebrød, som gør selv de mest kritiske suppespisere glade.
Karry Suppe med masser af grøntsager
Ingredienser
Grundsuppe
- 2 spsk oliven olie
- 1 løg i tern
- 1 stor gulerod skrællet og i tern
- 2 stængler bladselleri i tern
- 1 chili efter smag * finthakket
- 1 tsk ingefær revet
- 2 hvidløgsfed revet eller presset
- 2 spsk karry * madras
- 1 spsk garam masala
- 50 g karrypasta * (start med halvdelen)
- 1/2 liter grøntsagsbouillon (1 grøntsag + 1 hønsebouillon)
- Salt og friskkværnet peber
- 2 ds kokosmælk
- 2 spsk koriander grofthakket (gem lidt til pynt)
Grøntsager efter smag og behag
- 250 g champignon i skiver
- 1 lille aubergine i tern
- 1 lille squash i tern
- 1 rød peber i tern
- 1 lille broccoli i små buketter
- 1 lille blomkål i små buketter
Tilbehør
- 3 spsk jævner (eventuelt)
- 3 forårsløg fintsnittet på skrå
- 300 g revet kylling (eventuelt)
- 2 Naan*
Sådan gør du
- Snit løg, gulerod, selleri i tern. Hak chili fint. Riv ingefær og hvidløg. Skær champignon i skiver. Skær aubergine, squash og rød peber i tern. Skær broccoli og blomkål i mundrette stykker.
- Brug en stor gryde til minimum 4 liter. Steg løg, gulerod og selleri i 5 minutter til de er lidt møre. Tilsæt chili, hvidløg og ingefær og steg 2 minutter. Tilsæt karry, garam masala og ½ delen af rød karrypasta og steg videre i 1 minut til det dufter.
- Tilsæt bouillon og kokosmælk sammen med salt og peber og bring det i kog. Tilsæt resten af ingredienserne, skru ned og lad det simre i 30 minutter.
- Tag ca ⅓ af grøntsagerne fra og blend resten med en stavblender (kan udelades). Kom grøntsagerne tilbage i suppen. Suppen kan evt. jævnes en smule. Smag til med karry, den sidste 1/2 del karrypasta og salt og peber.
- Server med fintsnittet forårsløg og koriander på toppen og lækkert naanbrød** ved siden af.
Noter
Lidt om karry
Fordi karry er et blandingskrydderi med bl.a. chili, er der mange forskellige smagsvariationer og styrker. Den klassiske “Karry” eller “Stærk Karry” er passende til denne ret, men i mange delikatesse butikker og såmænd også i nogle supermarkeder, er det nu muligt at prøve andre variationer, som giver helt nye oplevelser.
Min favorit til denne ret er Madras karry. Det gælder blot om at finde en styrke og en smag, som alle kan lide.
Når man bruger karry, er det vigtigt at stege den på panden i noget olie eller smør (ligesom chili) for at frigive de gode smagsstoffer.
Unødvendig paratviden
I Indien hedder karry “masala“, som betyder “krydderiblanding“. Ordet karry kommer af det engelske Curry, som igen er afledt af det tamilske ord for “sauce“; “kari“.