Dette er en af de lækreste opskrifter på boller, som jeg har smagt. Bollerne er sprøde og velsmagende og så passer de perfekt til både madpakken og morgenbordet.
Opskriften er meget fleksibel, hvilket er en af grundene til, at jeg elsker den. Man kan bruge det, man lige har i skabene af kerner, frø og nødder. Hvis det er større nødder, hakkes de en gang inden de kommer i dejen. Blandingen af gulerødder, rugmel, havregryn og hvedemel giver tilsammen en god fyldig bolle. Ligesom i burgerbollerne og suppebrødene, er der et yoghurt produkt i, som giver bollerne et ekstra pift.
Denne opskrift giver 14 boller, men jeg laver lige så tit en dobbeltportion og lader den anden halvdel blive i køleskabet endnu en nat. Så er der friskbagte boller to dage i streg.
Just’s Langtidshævede Boller
Ingredienser
- 1/2 liter koldt vand
- 25 g gær
- 1 spsk sukker eller honning
- 1/2 spsk salt
- 2 håndfulde solsikkekerner eller hvad man nu lige har
- 2 spsk neutral skyr (eller ymer, A38, yoghurt naturel)
- 2-3 store revne gulerødder
- 1 dl havregryn
- 1 1/2 dl rugmel
- 10 dl hvedemel
Sådan gør du
- Opløs gær i vandet. Ælt rugmelet og halvdelen af hvedemelet i. Tilsæt sukker, salt, kerner, gulerødder og havregryn og ælt godt. Til sidst æltes resten af hvedemelet i.
- Stil dejen til hævning i køleskabet natten over.
- Læg 14 boller af dejen med to spiseskeer på bagepapir og bag dem i en forvarmet ovn ved 220°C varmluft i ca. 20 min. I bunden af ovnen hældes en ½ liter vand i et fad eller dyb bradepande.
- Bollerne bliver bedst, hvis de får lov at hvile i 15 minutter.
Tip fra Just
“Jo bedre mel du bruger, jo bedre bliver bollerne”. Det burde være åbenlyst, men jeg har i lang tid brugt en forholdsvis billig mel i den tro, at mel er mel. Det er det ikke.
Disse brunchopskrifter kan også interessere dig
Croque Monsieur & Croque Madame | Sandwichboller med müsli | Blommemarmelade med kanel & mandler |
Hvis du laver denne opskrift, så fortæl mig om det! Skriv en kommentar nedenfor eller tag et billede og tag mig på Instagram med #6pm_dk
Note. Generelt er bollerne færdige, når de er gyldenbrune. Hvis man vil være helt sikker, skal centrumtemperaturen være 98°C. En anden knap så videnskabelig metode er at banke på undersiden. Lyder det hult, er de færdige. Læs mere om hvornår bollerne har fået nok.
Har du en oplevelse eller en kommentar til opskrifterne, så skriv endelig!
Kan der anvendes Ølandshvedemel istedet for alm. hvedemel?
Hej Lis,
Det korte svar er “ja”.
Du kan sagtens erstatte almindelig hvedemel med sigtet ølandshvedemel. Ølandshvedemel er længere tid om at optage væske, og skal derfor æltes ca. dobbelt så lang tid, som du ellers ville. Derfor er det også rigtig godt til langtidshævning. Ølandshvedemel har et noget højere protein og gluten indhold, hvis man er opmærksom på sådan noget. Det giver også et mørkere, men noget mere smagfuldt brød.
Hvis du vil bruge fuldkorns- eller groft ølandshvedemel, ville jeg kun erstatte rugmel og 1/4 af hvedemelet med groft ølandshvedemel.
God fornøjelse 🙂
De her boller er mine ynglings. Nemme at lave og smager super godt i flere dage!
Super gode boller. Spændstige og saftige i krummen sprøde på overfladen. Putter dem straks i fryseren og tager et par stykker op ad gangen, i mikroovn kortvarigt og så på brødrister så de er sprøde og akkurat som nybagte. Har bagt dem tre gange. Denne opskrift bliver een af mine faste opskrifter.
Tusind tak 🙂 og tak for tippet med fryser og mikro :).
Fantastiske boller. Har bagt dem x mange — de bedste jeg nogensinde har bagt.
Ps : Hvilken rille bager du dem på ?
Tak Mariann ???. Det er bestemt også en klassiker herhjemme. Jeg bager dem altid midt i ovnen.
Vi er vilde med disse boller, de er lækre og smager fantastisk godt.
Har nu bagt dem et par gange og skal helt sikkert bage dem igen.
Hvor er det dejligt at høre 😃. De er nemlig mega gode og en klar favorit herhjemme også 😋