Der er ikke meget, der er mere sommerligt end et glas iskold hyldeblomstsaft. Med denne opskrift er der ogsรฅ gode muligheder for at variere smagen.
Brug resten af hyldeblomsterne til en frisk hyldeblomstlikรธr. Se opskriften nederst pรฅ siden. Likรธren kan bruges til drinks, et twist til hvidvinen eller bare som en dejlig kold likรธr pรฅ en sommeraften.
Hyldeblomst
Sรฆsonen for hyldeblomst er omkring Skt. Hans i juni og juli. Nรฅr de blomstrer, er det med at komme ud og plukke dem, da de ikke blomstrer voldsomt lรฆnge.
Jeg plukker gerne hyldeblomster fra nogle gode buske, der stรฅr langs en cykelsti bag skolen. Det er en god ide at finde buske, der ikke stรฅr op ad trafikerede veje, med mindre man er glad for smagen af bil.
Hyldeblomsterne skal ikke skylles, men i stedet blot rystes for evt. insekter og brune blade. Der er ogsรฅ et godt rรฅd om at plukke dem, mens morgenduggen fortsat sidder i blomsterne. Sรฅ fรฅr man den bedste smag til saften – samt vรฅde sko.
Pas pรฅ! ikke at bruge druehyld, som godt kan ligne lidt, men den er giftig. Druehyld blomstrer lidt tidligere i april og maj, og blomsterne sidder i smรฅ toppe og ikke de store flade skรฆrme, som pรฅ almindelig hyld.
Variationer
Jeg bruger halvt almindeligt sukker og halvt rรธrsukker. Ikke sรฅ meget pรฅ grund af smagen, men mere pรฅ grund af den lidt gyldne farve, som saften fรฅr fra rรธrsukker. Man kan ogsรฅ bruge brun farin som en del af sukkeret for en endnu dybere farve.
Nรฅr jeg bruger grundopskriften, er jeg sikker pรฅ en frisk, sรธd og let syrlig hyldeblomstsaft, som bare smager godt. Men skal jeg eksperimentere lidt med smagen og udseendet, kan jeg ogsรฅ finde pรฅ at lรฆgge for eksempel 1 kg rabarber ved. Man kan ogsรฅ prรธve med to kanelstรฆnger eller ca. 100 g ingefรฆr i tynde skiver, som giver helt nye smagsvariationer.
Opbevaring og servering
Den fรฆrdige saft kan i teorien sagtens holde sig 4 uger i kรธleskabet. I teorien, for sรฅ lang tid fรฅr saften ikke lov at stรฅ herhjemme.
Jeg laver altid en stor portion, som jeg fryser ned i fryseposer med ca. 2,5 dl i hver pose. Nรฅr solen sรฅ skinner, og vi skal have et glas frisk hyldeblomstsaft, kommer jeg den frosne saft i en saftkande og hรฆlder koldt vand eller dansk vand over. Pรฅ ingen tid har vi en kande iskold saft.
Hyldeblomstsaft
Ingredienser
- 80 hyldeblomstskรฆrme
- 1 kg sukker
- 1 kg rรธrsukker
- 3 l vand
- 2 ps citronsyre
- 6-10 citroner, รธkologiske*
Sรฅdan gรธr du
- Ryst blomsterne fri for evt. insekter og andet godt (de skal ikke skylles). Fjern evt. brune blade. Klip blomsterne og de tyndeste stรฆngler ned i en stor gryde.
- Skyl citronerne og skรฆr dem i skiver. Kom dem ned i gryden sammen med hyldeblomsterne.
- Oplรธs sukker og citronsyre i kogende vand. Hรฆld sukkeroplรธsningen over hyldeblomsterne.
- Stil gryden et kรธligt sted og lad saften trรฆkke i 5 dage. Rรธr en gang i mellem.
- Si hyldeblomstsaften over pรฅ flasker, der er skyllet med kogt vand og Atamon. Jeg bruger gerne fรธrst i et dรธrslag og derefter en saftsi af stof. Alternativt kan man ogsรฅ bruge et viskestykke.
- Efter 5 dage er saften sรฅ koncentreret, at den kan blandes op med vand i forholdet ca. 1:2 eller 1:3.
- Saften kan opbevares pรฅ kรธl i op til 4 uger eller fryses og nydes hele sommeren.
Noter
Brug resterne…
Hyldeblomstlikรธr
Ingredienser
- 1 portion Hyldeblomstrester fra hyldeblomstsaften
- 1 fl. vodka eller klar snaps (70 cl)
Sukkersirup
- 1 dl rรธrsukker
- ยฝ dl vand
Sรฅdan gรธr du
- Lรฆg resterne fra hyldeblomstsaft-produktionen i en flaske og hรฆld vodka eller snaps over. Hyldeblomsterne skal dรฆkkes helt af vรฆsken.
- Lad det trรฆkke i ca. 14 dage og si hyldeblomsterne fra. Smag til med en lille smule sukkersirup ad gangen. Likรธren er ret sรธd fra starten.
- Kom likรธren pรฅ en skoldet flaske og nyd den koldt pรฅ sommeraftener eller kom en smule i hvidvinen for et lille sommertwist.
Sukkersirup
- Varm vand og sukker i en lille gryde indtil sukkeret er oplรธst. Lad det kรธle af.
Unรธdvendig viden
Hylden er et sรฅkaldt vรฆrnetrรฆ, som man i fordums tid plantede for at beskytte sit hus mod troldpak og ondskab. I gamle dage troede man, at gudinden Freja boede i hylden, og man derfor skulle plante en ny hyld, nรฅr en gammel blev fรฆldet. Ellers ville ulykker ramme ens hus (vildmad.dk).
Hyld voksede oprindelig ikke i den danske natur. Den blev bragt hertil i middelalderen af munke, som brugte den til lรฆgeplante (naturporten.dk).
Hvis du vรฆlger at lave denne opskrift, sรฅ fortรฆl mig gerne om det! Skriv en kommentar nedenfor eller tag et billede og “tag” mig pรฅ Instagram med #6pm_dk