Hjemmelavet chilisauce | 6pm.dk

Hjemmelavet chilisauce

En god stærk chilisauce er den perfekte måde at anvende de ekstra chili fra madlavningen på. Så har jeg en chilisauce, som giver et løft til madlavningen i meget lang tid fremover.

Holdbarhed

Chilisauce kan holde sig i meget lang tid. Er man omhyggelig med at skolde glas og si, kan chilisauce holde sig i mange måneder. Det burde faktisk kunne holde sig i et år, men min chili er spist lang tid før det. Efter åbning holde den sig 1 måneds tid i køleskabet.

Anvendelse

Chilisauce passer til alt – måske lidt overdrevet, men saucen kan faktisk anvendes til næsten det hele. En god sovs, en god gryderet, lidt i pastaen, et pift til risretten. Alt efter hvor stærkt den er lavet, kan den også erstatte ketchup til for eksempel grillpølsen.

Hjemmelavet chilisauce

Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 30 minutter
Samlet tid 40 minutter
Antal 350 ml

Ingredienser

  • 4-6 chili (helst stærke)
  • 2 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 2 tsk salt
  • 2 spsk olivenolie
  • 2 tsk chilipulver (f.eks. chipotle)
  • 1 spsk rørsukker
  • 6 tomater (modne)
  • dl æblecidereddike
  • dl æblemost (god)

Sådan gør du

  • Hak chili*, løg og hvidløg groft og kom det i en blender sammen med salt. Blend til en ensartet masse.
  • Kom massen på en pande sammen med olivenolie. Tilsæt rørsukker og chilipulver og efter smag. Steg ved medium varme i 10 minutter.
  • Blend tomaterne og kom dem ved chilisaucen sammen med æblecidereddike og æblemost. Lad det hele simre i 20 minutter.
  • Kom det hele i en blender igen og blend til en ensartet sauce. Kom saucen på skoldede glas enten direkte eller gennem en stål si. Skold den fyldte flaske i 5 minutter og lad den køle af. Opbevares i køleskabet.

Noter

* Chilierne kan enten bruges som de er eller uden skind. Hvis mine chilier er blevet lidt tørre, fjerner jeg skindet.
Det gøres ved at lægge chilierne på øverste rille i ovnen under grillen. Hold godt øje med dem og vend, når de begynder at blive brune. Når de er brunede godt og vel over det hele, kommes de en plastpose, hvor de køler af i et par minutter. Herefter kan skindet nemt fjernes ved at halvere chilien på langs og skrabe kødet ud.
Her skal man så vælge, om kernerne skal med eller ej. Styrken sidder i skillevæggene og frøstolen, der holder kernerne, så der skal ikke fjernes for meget, hvis der skal være bid i chilien.

Hjemmelavet chilisauce | 6pm.dk

Variationer

Opskriften er hapset fra Jamie, som igen med få men gode ingredienser laver en god opskrift, der bare virker.

Der er masser af mulighed for at udvikle sin egen chilisauce, fra denne basisopskrift. Prøv for eksempel at tilføje 1 spsk spidskommen, 1 tsk frisk ingefær, 1 spsk dijonsennep, 1 tsk koriander, frisk basilikum, 1 spsk røget paprika eller 1 tsk chiliflager. Prøv at erstatte rørsukker med brun farin. Prøv at erstatte noget af eddiken med citronsaft. Det er kun fantasien, der sætter grænsen for den helt personlige chilisauce.

Andre chilisauce opskrifter

Er du mere til shawarma udgaven finder du opskriften her:

Shawarma Chilisauce | 6pm.dk

Hvis du vælger at lave denne opskrift, så fortæl mig om det! Skriv en kommentar nedenfor eller tag et billede og tag mig på Instagram med #6pm_dk

2 Kommentarer

  1. Birgitte Stabrand

    Der står man kan udskifte rørsukker med brun farin .- men der er ikke nævnt nogen form for sukker i opskriften?

    • Christian @6pm

      Hej Birgitte. Det er godt set, tak for det 🙏🏼😃. Opskriften er rettet til. En smule sukker giver lidt sødme sammen med frugtsukkeret fra æblemosten. Jeg har netop fået høstet de sidste chilier og skal til at lave chiliolie, chilisauce og denne gang også chili chutney 🌶🌶🌶.

Har du spørgsmål eller en kommentar? Så vil jeg blive glad for at høre fra dig.