Dette er min bedste opskrift på græsk salat med tzatziki. På ganske kort tid har man en fyldig salat, der er så god, at den sammen med lidt godt brød kan udgøre et måltid for sig selv og samtidig er den perfekt som tilbehør til det meste aftensmad som for eksempel den klassiske moussaka eller græske frikadeller.
Solmodne tomater, agurker, rødløg og feta er hovedingredienserne, og de dufter bare af sol og sommer. Nu har vi besøgt en stor del af de græske øer, og alle steder mødes man af den græske salat, både til en let frokost på standen og som tilbehør eller forret til grillmaden om aftenen. Nogle gange med store lækre tomater, andre gange med små cherrytomater. Nogle gange med feta i små stykker, andre gange med et stort stykke lækkert feta, som brækkes af til lejligheden. Der er nok lige så mange variationer, som der er græske øer.
Hemmeligheden bag en god græsk salat er kvaliteten af tomaterne og agurken. Det fedeste er selvfølgelig at tage en tur til Grækenland og plukke dem der, men kan man finde nogle gode tomater med masser af smag i og nogle sprøde friske agurker ved den lokale grønthandler, så er man halvvejs ved målet. Så mangler der blot en god tzatziki og lidt godt brød.
Rustikt eller fintsnittet.
Jeg er kæmpe fan af nem mad, som samtidig ser godt ud og smager godt. Derfor skærer jeg oftest grøntsager lidt rustikt. Det vil sige i lidt ulige stykker i den størrelse, der passer til dagens salat. Tomaterne skærer jeg lidt på kryds og tværs og i så tilpas store bidder, at de passer til en lille mundfuld. Agurkerne har jeg revet med en gaffel på langs og derefter skåret i grover skiver. Det vigtige her er jo, at de kan bruges til at løfte tzatzikien. Så dur fintsnittet agurk og løg bare ikke.
Krydderurter
Jeg har lidt dild i min græske salat. Afhængig af, om salaten står for sig selv eller om den serveres sammen med noget andet, kommer jeg lidt krydderurter i salaten. Til de græske frikadeller passede dild for eksempel ikke så godt til. Andre muligheder kan være frisk oregano, basilikum, persille eller mynte.
Græsk Salat
Ingredienser
- 4 tomater
- 200 g cherrytomater
- 1 rødløg
- 1 agurk
- 1 grøn peber
- 1 håndfuld sorte oliven uden sten
- Havsalt
- 1 pk feta (ca. 200 g)
- 1 spsk hakket krydderurter som dild, persille eller oregano (kan udelades)
- *dressing/tzatziki
Sådan gør du
- Skær agurk, tomater og peberfrugt i ujævne mundrette størrelser. Skræl evt. agurken og fjern kernerne med en teske. Jeg river skrællen med en gaffel, fordi det ser lidt sjovt ud. Pil løget og skær det i lidt store stykker.
- Bland salat, oliven og feta. Vend det hele med hakket dild og drys med havsalt
- Server med tzatziki til
Noter
Der hører egentlig ikke en dressing til græsk salat, da den altid serveres med tzatziki. Men er det der ikke, så er den mest simple olie/eddike dressing det bedste:
- 3 spsk olivenolie
- 1 spsk citronsaft eller vineddike