Gastrik er opskriften på et lille vidundermiddel, som kan gøre en god sauce bedre eller redde enhver sauce. Gastrik er essensen af en sur-sød sauce med karamelliseret sukker og eddike. Den tilfører både bitter, sur og sød smag og løfter en sauce, uden at saucen kommer til at smage af sukker og eddike.
Gastrik var ikke noget, som jeg havde hørt om, før jeg faldt over opskriften på Meyer’s side. Jeg har vel søgt efter “hvordan redder jeg min sovs” eller sådan noget. Men det er simpelthen en fantastisk lille ingrediens, som man ikke kan undvære, når man først har brugt den en gang. Tilsæt 1 tsk ad gangen til saucen har den rette smag. Jeg bruger normalt 2-3 tsk til en sauce til fire personer.
Gastrik er utrolig nem at lave, indeholder to ingredienser og kan holdes sig i meget lang tid i køkkenskabet. Den eneste udfordring er at finde den rette konsistens, og første gang man laver den, kan jeg næsten garantere, at den bliver for tyk; den tykner nemlig rigtig meget, når den afkøles. Men så er det heldigt, at det bare er sukker og eddike, og så må man bruge 10 minutter mere på en ny portion.
Gastrik
Ingredienser
- 100 g sukker
- 2 dl æbleeddike
Sådan gør du
- Smelt sukkeret i en pande og lad det blive gyldenbrunt uden at brænde på (jo mørkere jo kraftigere smag).
- Tilsæt eddiken forholdsvis hurtigt for at undgå sprøjt. Det giver en sjov overflade på sukkeret, når det stivner, men det smelter hurtigt igen.
- Kog det ved lav varme i ca. 8 minutter til det har den rette konsistens*.
Noter
Når man er rutineret udi Gastrik, kan man begynde at krydre den til den til en bestemt ret eller til ens egen personlige smag. Man kan krydre med forskellige eddiker, krydderier, sherry, vin, juice, bær eller frugter. Listen er meget lang og kræver blot lidt mod. En krydret gastrik kan være en sauce i sig selv og bruges f.eks. til at glasere en steg. Prøv f.eks. rødvin, kraftige bær eller kommen til oksekød, frugter som æbler og pærer eller nellike til svinekød, citronbalsamico eller italiensk krydderi til fisk og tomater til kylling.
Unødvendig paratviden:
Æbleeddike og æblecidereddike er ikke samme produkt. Æbleeddike er eddike, der er tilsat koncentreret æblesaft. Æblecidereddike er æblesaft, som først er gæret til cider, og derefter er syrnet til en eddike. Smagen er mild, delikat og sammensat, ligesom smagen af vin. Æbleeddike er mere sødlig og smager mere af frugt og most. Begge dele kan bruges til gastrik.
Kilde
Hvis du laver denne opskrift, så fortæl mig om det! Skriv en kommentar nedenfor eller tag et billede og tag mig på Instagram med #6pm_dk