Croque Madame er en af mine absolutte favoritter blandt sandwiches. Den er simpel og nem at lave og sรฅ smager den helt fantastisk toppet med et lรฆkkert pocheret รฆg.
Croque Madame er min favorit, fordi der, i modsรฆtning til Croque Monsieur, indgรฅr et pocheret รฆg eller et spejlรฆg.
Pocherede รฆg
Pocherede รฆg kan godt skrรฆmme lidt. Men jeg har brugt en super nem opskrift fra “Timm Vladimirs kรธkken”, og sรฅ er der altsรฅ ingen undskyldning for ikke at lave et lรฆkkert pocheret รฆg, uanset om det er til en Croque Madame eller Egg Benedict.
Variationer
Der er mange mรฅder at variere sin Croque Monsieur pรฅ med forskellige typer brรธd, ost, skinke, laks, tomater og sennep. Man kan sรฅmรฆnd ogsรฅ tilfรธje en ostesauce eller bechamelsauce, hvis man er til det. Jeg er mest til “den billige” udgave med almindeligt groft toastbrรธd i stedet for brioche. Skinken er ganske almindelig kogt skinke og osten erย Gruyรจre eller Emmentaler (og hvis man ikke har det, sรฅ en skive ganske almindelig mellemlagret ost). Jeg bruger normalt dijon sennep til det meste, men netop i denne sandwich passer en klassisk grov sennep bedre.
Pocherede รฆg passer perfekt til en croque madame, men er man til det eller skal der lidt variation til, er et spejlรฆg absolut ogsรฅ en god mulighed.
Sammensรฆtningen af sandwichen gรธr, at man ikke behรธver trylle med specielle skinker og oste eller brรธd for den sags skyld. Retten smager bedst pรฅ den helt klassiske mรฅde. Det er ogsรฅ en af grundende til, at en over 100 รฅr gammel opskrift stadig holder i dag – “if it works, don’t fix it”.
Croque Monsieur & Croque Madame
Ingredienser
- 8 skiver groft toastbrรธd eller godt franskbrรธd
- 1 spsk smรธr
- 3 spsk rapsolie
Enten Klassisk
- 2 spsk grov sennep
- 4 skiver gruรฝere eller emmentaler
- 4 skiver kogt skinke
- 2 tomater
Eller med ostecreme
- 150 g gruรฝere eller emmentaler (revet)
- 150 g creme fraiche 38%
- 2 spsk grov sennep
- 4 skiver kogt skinke
Topping
- 4 รฆg (til Croque Madame)
- groft salt og friskkvรฆrnet peber
Sรฅdan gรธr du
- Smelt smรธr med rapsolien og steg brรธdene pรฅ begge sider, til de er gyldne. Bruges franskbrรธd skรฆres det i skiver pรฅ tykkelse med toast.
Enten Klassisk
- Smรธr fire skiver brรธd med smรธr. Lรฆg en skive ost og derefter en skive skinke pรฅ brรธdet. Skรฆr tomaten i skiver og lรฆg to skiver pรฅ hvert brรธd. Drys med lidt friskkvรฆrnet peber.
- Smรธr de fire sidste skiver brรธd med grov sennep. Lรฆg dem รธverst med sennep nedad og tryk godt sammen.ย
Eller med ostecreme
- Bland revet ost med creme fraiche og sennep.
- Smรธr alle otte skiver ristet brรธd med osteblandingen.
- Kom skinke pรฅ fire af dem og kom resten af skiverne ovenpรฅ skinken med ostecremen opad.
- Kom brรธdet i ovnen pรฅ en bageplade med bagepapir og gratiner i 10 minutter ved 200ยฐ varmluft til osten har fรฅet lidt farve.
Topping
- Lav imens fire pocherede รฆg eller fire spejlรฆg (til croque madame).ย
- Server straks og pynt med รฆg og lidt groft salt og friskkvรฆrnet peber.
GemGem