Den her chili olie er et “must have” i ethvert kรธkken. Den kan spice hvad som helst op, og sรฅ tager det blot 15 minutter at lave den, sรฅ der er ingen undskyldning for ikke at lave sin egen chili olie.
Jeg er tosset med chili. Resten af familien har et mere afslappet forhold til stรฆrk mad, og sรฅ er en chili olie perfekt. Jeg kan lave en ret, som alle kan spise, og sรฅ gรธre den meget mere interessant for mig selv med et par drรฅber olie. Jeg har i mange รฅr anvendt Tabasco til den opgave, men efter at have prรธvet en rigtig god chili olie, er det nu et “must” pรฅ vores bord og i min madlavning. Vi fik chili olien, lavet pรฅ tรธrrede piri-piri, til en pizza pรฅ en virkelig god italiensk restaurant i Paris. Og ja, nรฅr man er pรฅ herretur med sin sรธn for at se PSG hรฅndbold, sรฅ skal man ogsรฅ have en pizza – selv i Frankrig.
Tippet til denne opskrift er: Kom ikke fingrene i รธjnene efter at have snittet deย stรฆrke chili. Siger det bare.
Anvendelse
Chiliolien er et godt supplement til Chilisaucen, og det er lidt efter temperament, om jeg bruger det ene eller det andet. Typisk er chilisaucen god til at justere styrken under madlavningen, mens chili olien er bedre til at justere bagefter.
Chili olie kan bruges til alle retter, der lige skal have lidt ekstra smag; som pรฅ en pizza, i gryderetter, pastaretter, til mexicansk, indisk eller til en salatdressing.
Variationer
Jeg har brugt friske chili i denne olie, og det krรฆver, at de fรฅr et kort opkog inden olien gemmes. Hvis friske chili ikke koges, er der en lille risiko for butolisme (pรธlseforgiftning). Chilierne kan ogsรฅ bruges hele i stedet for at blende dem. Sรฅ skal de stadig koges i olien, og der prikkes huller i dem, sรฅ smagen kan komme ud. De kan efterlades i olien, som blot stรฅr og bliver bedre og bedre.
En anden metode er at anvende tรธrrede chili. De kan enten kรธbes tรธrre eller man kan selv tรธrre dem i ovnen. De kommes blot i olien, evt. sammen med tรธrrede chili flager, som trรฆkker i nogle dage.
Olietypen er ikke sรฅ vigtig, fordi smagen i f.eks. olivenolie helt overdรธves af chilien. Sรฅ jeg bruger en rimelig smagsneutral olie som rapsolie eller i dette tilfรฆlde en vindruekerneolie.
Chili Olie
Ingredienser
- 6 chili, stรฆrke
- 250 ml olie (vindruekerne, raps, oliven)
- 2 tsk tรธrrede chiliflager
Sรฅdan gรธr du
- Fjern stilken og skyl chili. Blend dem, til de er snittet til et par millimeter store stykker.
- Varm olien op ved svag til mellem varme og kom de snittede chili i. De skal boble en lille smule og de varmes i ca. 10 minutter til de tager en smule farve. De mรฅ ikke brankes.
- Kom de tรธrrede chiliflager i en skoldet flaske. Hรฆld olien fra gryden gennem en tรฆt si og ned i flasken ved hjรฆlp af en trakt.
- Lad olien trรฆkke et par dage inden brug.
Noter
Hav altid en flaske krydderolie stรฅende ved siden af Chiliolien. Sรฅ er der lidt til alle.
Unรธdvendig viden
Styrken i en chili kommer fra stoffet capsaicin, som sidder i skillevรฆgge og frรธstole.
Hvis du vรฆlger at lave denne opskrift, sรฅ fortรฆl mig gerne om det! Skriv en kommentar nedenfor eller tag et billede og tag mig pรฅย Instagramย med #6pm_dk
Blendede mine chili inden brug. Men kom dem med ned i olien efter opkog. Er det forkert.
Hvis du lader chilien blive i olien, er det vigtigt, at chilien koger med. Chili afgiver ogsรฅ en del smag, mens den simrer i olien ?. God fornรธjelse ??
Jamen chilien kogte sammen med olien. Sรฅ alt burde vรฆre ok.
Mange tankforretning hurtig svar og en spรฆndende hjemmeside. ??
Kan jeg mon bruge samme fremgangsmรฅde og tilsรฆtte hvidlรธg ogsรฅ? Eller vil det forringe holdbarheden?
Hej Pernille. Et par hele hvidlรธgsfed virker fint i olien, men er der skรฅret i feddet, bliver olien hurtigt โgrumsetโ. Feddene skal tilsรฆttes, nรฅr olien er kรธlet af. Se ogsรฅ krydderolie, hvor jeg bruger hvidlรธgsfed ๐. https://www.6pm.dk/krydderolie-med-rosmarin/
Hej kan man bruge chili der har vรฆret i fryseren til olie
Det kan du sagtens. Jeg fryser altid overskydende chilier ned og bruger dem senere til bรฅde madlavning og chiliolie.