Dette er min bedste opskrift pรฅ en af mine stรธrste livretter, den klassiske Chili Con Carne. Er chili’en lavet rigtigt, fรฅr man bรฅde fylde, god smag og lidt sved pรฅ panden.
Jeg er stor tilhรฆnger af den “rigtige” tex-mex udgave af Chili Con Carne lavet pรฅ oksekรธd og bรธnner sammen med tomater og chili. Og den skal vรฆre stรฆrk (nok) og helst have stรฅet og simret siden morgenen, sรฅ smagen er helt perfekt.
Sweet Home Alabama
Min kรฆrlighed til chili og alt tex-mex stammer fra mit รฅr i Alabama, hvor der blev serveret rigtig meget mexikansk. Det var her, jeg fรธrst mรธdte fajitas, nachos, guacamole, chili con carne, enchiladas og ikke at forglemme den friske hjemmelavede ice-tea, som man altid fik pรฅ de mexikanske restauranter. Vi er tilbage i 1992, hvor det mexikanske kรธkken ikke var sรฅ udbredt i Danmark. Sรฅ det var helt nyt – i hvert fald for mig – og jeg blev totalt forelsket i maden.
Specielt chili’en stรฅr klart for mig. Det er nok fordi, messen pรฅ den amerikanske base lavede en kรฆmpe grydefuld chili om mandagen. Den stod og simrede uafbrudt indtil fredag, hvor det sรฅ var blevet til verdens absolut bedste Chili Con Carne. Den blev simpelthen bare bedre og bedre. Sรฅ lang tid stรฅr min chili ikke, men hvis det kan lade sig gรธre, sรฅ har den bedst af at simre hele dagen.
Variationer
Der er jo den typisk danske variation, hvor der serveres ris til. Det mรฅ hรฆnge sammen med, at vi mรฅske ikke er sรฅ vilde med kidney beans, som egentlig er det rigtige fyld i chili’en, eller ogsรฅ er vi bare for vant til, at der skal vรฆre kartofler, ris eller pasta til. Jeg er personligt ikke meget for ris til chili con carne. Jeg kommer masser af bรธnner i.
Og sรฅ er der en masse opskrifter, der har deres egne smรฅ variationer, som jeg elsker at afprรธve. Prรธv for eksempel stรฆrk kaffe i stedet for bouillon, revne gulerรธdder (en anden slags fylde), mรธrk chokolade i stedet for sukker, korianderfrรธ, frisk koriander eller cayennepeber.
I stedet for skรฆrt kรธd ser jeg lige sรฅ ofte – eller mรฅske oftere – hakket oksekรธd i retten. Og det laver jeg ogsรฅ selv en gang i mellem, nรฅr det skal gรฅ lidt hurtigere.
Den perfekte krydring
Opskriften her er min “husopskrift”, som er sat sammen efter mange forsรธg med forskellige krydderier og fyld, og som nu passer perfekt i smagen hjemme hos os.
…bortset fra, at der skal lidt mere chili til, fรธr jeg fรฅr sved pรฅ panden i forhold til resten af familien. Sรฅ jeg laver naturligvis en familievenlig udgave, som er lige pรฅ grรฆnsen af, hvad de kan klare, og sรฅ fรฅr de lidt creme fraiche til at trรฆkke den lidt ned igen. Og til mig selv bruger jeg den super stรฆrke chiliolie, som lige giver det sidste pift og bringer den op pรฅ niveau.
Chili Con Carne
Ingredienser
- 1 kg skรฆrt oksekรธd (f.eks. bov eller spidsbryst)
- 2 lรธg
- 4 fed hvidlรธg
- 2 stรฆngler bladselleri
- 1 spsk olie
- 1 spsk spidskommen
- 1 tsk chili, tรธrret
- 1 tsk rรธget paprika
- 1 tsk fennikelfrรธ
- 1-2 frisk chili finthakket (afhรฆngig af styrke)
- 1 kanelstang (eller 1 knsp kanel)
- 2 dl oksebouillon
- 1 ds flรฅede tomater
- 2 tsk pizza krydderi*
- 2 tsk muscovadosukker (eller brun farin)
- 3 laurbรฆrblade
- 2 rรธd peber
- 2 ds rรธde kidneybeans
- Salt og friskkvรฆrnet peber
Tilbehรธr
- Chiliolie!
- Creme Fraiche 18%
- Nachos
- Avocado-Tomat salat**
Sรฅdan gรธr du
- Puds kรธdet og skรฆr det i strimler. Brun kรธdet ved god varme, evt. af et par omgange, og stil det til side.
- Snit lรธg, gerne lidt groft, selleri og hvidlรธg og steg dem klare i ca. 5 minutter i olie i en gryde.
- Tilsรฆt spidskommen, chili, rรธget paprika og fennikelfrรธ evt. sammen med lidt mere olie og varm det i et par minutter. Snit chilien fint (husk at smage pรฅ et stykke for at vurdere styrken) og steg det med i et minuts tid.
- Tilsรฆt det stegte kรธd, oksebouillon, flรฅede tomater der er mast med en gaffel, kanel, italiensk krydderi, sukker og laurbรฆrblade. Krydr med et drys salt og peber.
- Sรฆt lรฅg pรฅ og lad retten simre i mindst 3 timer og gerne 6-7 timer.
- Nรฅr der er 30 minutter tilbage skรฆres peberfrugt i lidt grove stykker og tilsรฆttes sammen med de drรฆnede bรธnner, som simrer med den sidste halve time, mens salaten laves.
- Fjern laurbรฆrbladene og smag til med salt og peber og muligvis lidt mere chili.
- Servรฉr med nachos, en frisk avocado-tomat salat og en skefuld creme fraiche. Husk en kold Corona Extra med en kvart skive lime i.
Noter
(eller brug 1 tsk basilikum, 1 tsk oregano og lidt merian) **Avocado-tomatsalat
- 2 avocado
- 6 tomater
- 1 rรธdlรธg
- 1 spsk olivenolie
- 1/2 lime
- 1 tsk salt
Hvis du vรฆlger at lave denne opskrift, sรฅ fortรฆl mig gerne om det! Skriv en kommentar nedenfor eller tag et billede og “tag” mig pรฅ Instagram med #6pm_dk.