Cajun Chicken Gumbo

Cajun Kylling Gumbo

En gumbo er en god krydret gryderet, som stammer fra Cajun kulturen i Lousiana. Denne udgave er med kylling og krydret pølse sammen med Cajun krydderiet. Det er helt enestående og giver en god smag til gryderetten, som både store og små herhjemme elsker. “Det er smager bedre end tarteletter” og taget i betragtning, at det er en af deres livretter, så er det stor ros til retten.

Retten blev rost som “rigtig søndagsmad”, som her betyder god hyggemad, hvor vi kan sidde og snakke sammen stille og roligt, mens maden nydes.

Selleri, peberfrugt, hvidløg og løg til Cajun Kylling Gumbo

Opskriften hedder også Chicken-Andouille Gumbo og Chicken Étouffée. Andouille er en speciel røget krydret pølse, som jeg har erstattet med en god krydret spegepølse. Det bedste er en spegepølse, som ikke er for stærk. Det kan for eksempel være en hvidløgspølse eller en peberspegepølse. Jeg har også haft stor succes med en italiensk krydret spegepølse.

Jeg har tilberedt retten både med ovnstegte kartofler og ris. Og selvom de ovnstegte kartofler smager rigtig godt til, så passer ris bedre til – mest fordi sovsen er så god, og det er noget nemmere at få den op med ris.

Cajun Kylling Gumbo med ris

Cajun krydderi

Cajun krydderiet er hovedessensen i denne ret. Det er købt færdigblandet og bruges flittigt herhjemme i mange sammenhænge, men man kan nemt og hurtigt lave sin egen Cajun krydderiblanding af helt almindelige krydderier fra krydderiskabet. Jeg kommer også lidt chili i retten. Det forstærker den gode cajun-smag og giver lidt mere styrke til retten.

Roux

Sovsen er baseret på en “roux”, som er en blanding af fedtstof og mel. Fedtstoffet kan være olier, men jeg foretrækker smør. Den mørke farve kræver en smule arbejde, og det er det hele værd. Opbagningen giver en helt nostalgisk smag til sovsen. Det er næsten, som når mormor lavede en god sovs.

Det er vigtigt, at man rører hele tiden i roux’en, også rundt i kanterne, mens den steges let brun som karamel. Med gryden på middelvarme kan jeg dog også nå at skære et løg, røre lidt, skære en peberfrugt, røre lidt og så videre. Så kan alle grøntsagerne blive skåret, mens roux’en får sin gode farve, og man spilder ikke tiden.

Cajun kylling gumbo

Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 1 time 30 minutter
Samlet tid 2 timer
Antal 4 personer

Ingredienser

  • 200 g krydret pølse (hvidløgs- eller peberspegepølse)
  • 100 g smør
  • 100 g mel
  • 1 stort løg
  • 1 rød peberfrugt
  • 3 stængler selleri
  • 2 fed hvidløg
  • 1 ½ l kyllingbouillon
  • 2 spsk Cajun krydderi
  • 1 tsk chipotle (eller chili)
  • 1 kg kyllingfilet
  • Salt og friskkværnet peber

Topping

  • Frisk persille
  • Bacon i tern
  • Stærk sauce f.eks. BBQ sauce med chili

Tilbehør

  • Ris eller
  • Ovnstegte kartofler*

Sådan gør du

  • Skær pølsen ½ cm tykke skiver og steg dem let sprøde i en tykbundet gryde i ca. 5 minutter. Tag dem op og læg dem på en køkkenrulle.
  • Smelt smøret ved medium varme i gryden og pisk melet i lidt efter lidt. Reducer varmen en smule og steg videre under (næsten) konstant omrøring i 20 minutter til blandingen har farve som karamel.
  • Tilsæt løg og peberfrugt skåret i grove stykker sammen med fintskåret selleri og hvidløg og steg det i 5 minutter.
  • Rør kyllingbouillon i lidt efter lidt og krydr med cajun krydderi og chipotle. Tilsæt pølserne og hele kyllingfileter og bring sovsen i kog. Skru ned og lad retten simre i 1 time og 30 minutter, mens der røres en gang i mellem.
  • Kog ris eller lav de ovnstegte kartofler*, så de er færdige samtidig med gumbo'en.
    Steg bacon til topping.
  • Tag kyllingfileterne op og riv dem med to gafler eller i røremaskinen og kom kylling tilbage i retten. Smag til med lidt salt og peber.
  • Server med ris/kartofler og toppet med stegt bacon og persille. Smag til med lidt stærk sauce.

Noter

*Ovnstegte kartofler:
1 kg små kartofler, vasket og skåret i halve, blandes i et ovnfast fad med 4 hele fed hvidløg, 2 spsk olivenolie, 2 spsk cajun krydderi og groft salt.  
Steges i ovnen ved 200°C varmluft i ca. 40 minutter, til de er sprøde.

Variationer

Når man er blevet gumbo-ekspert er der gode muligheder for at udvide smagsoplevelsen. Prøv med for eksempel 1 øl, 2 laurbærblade, 1 spsk ahornsirup og 2 spsk worcestershire sauce. Prøv også at erstatte smør med jordnøddeolie.

Hvis du laver denne opskrift, så fortæl mig om det! Skriv en kommentar nedenfor eller tag et billede og tag mig på Instagram med #6pm_dk

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

Har du spørgsmål eller en kommentar? Så vil jeg blive glad for at høre fra dig.