Cajun Chicken Gumbo

Cajun Kylling Gumbo

En gumbo er en god krydret gryderet, som stammer fra Cajun kulturen i Lousiana. Denne udgave er med kylling og krydret pรธlse sammen med Cajun krydderiet. Det er helt enestรฅende og giver en god smag til gryderetten, som bรฅde store og smรฅ herhjemme elsker. โ€œDet er smager bedre end tarteletterโ€ og taget i betragtning, at det er en af deres livretter, sรฅ er det stor ros til retten.

Retten blev rost som โ€œrigtig sรธndagsmadโ€, som her betyder god hyggemad, hvor vi kan sidde og snakke sammen stille og roligt, mens maden nydes.

Selleri, peberfrugt, hvidlรธg og lรธg til Cajun Kylling Gumbo

Opskriften hedder ogsรฅ Chicken-Andouille Gumbo og Chicken ร‰touffรฉe. Andouille er en speciel rรธget krydret pรธlse, som jeg har erstattet med en god krydret spegepรธlse. Det bedste er en spegepรธlse, som ikke er for stรฆrk. Det kan for eksempel vรฆre en hvidlรธgspรธlse eller en peberspegepรธlse. Jeg har ogsรฅ haft stor succes med en italiensk krydret spegepรธlse.

Jeg har tilberedt retten bรฅde med ovnstegte kartofler og ris. Og selvom de ovnstegte kartofler smager rigtig godt til, sรฅ passer ris bedre til โ€“ mest fordi sovsen er sรฅ god, og det er noget nemmere at fรฅ den op med ris.

Cajun Kylling Gumbo med ris

Cajun krydderi

Cajun krydderiet er hovedessensen i denne ret. Det er kรธbt fรฆrdigblandet og bruges flittigt herhjemme i mange sammenhรฆnge, men man kan nemt og hurtigt lave sin egen Cajun krydderiblanding af helt almindelige krydderier fra krydderiskabet. Jeg kommer ogsรฅ lidt chili i retten. Det forstรฆrker den gode cajun-smag og giver lidt mere styrke til retten.

Roux

Sovsen er baseret pรฅ en โ€œrouxโ€, som er en blanding af fedtstof og mel. Fedtstoffet kan vรฆre olier, men jeg foretrรฆkker smรธr. Den mรธrke farve krรฆver en smule arbejde, og det er det hele vรฆrd. Opbagningen giver en helt nostalgisk smag til sovsen. Det er nรฆsten, som nรฅr mormor lavede en god sovs.

Det er vigtigt, at man rรธrer hele tiden i rouxโ€™en, ogsรฅ rundt i kanterne, mens den steges let brun som karamel. Med gryden pรฅ middelvarme kan jeg dog ogsรฅ nรฅ at skรฆre et lรธg, rรธre lidt, skรฆre en peberfrugt, rรธre lidt og sรฅ videre. Sรฅ kan alle grรธntsagerne blive skรฅret, mens rouxโ€™en fรฅr sin gode farve, og man spilder ikke tiden.

Cajun kylling gumbo

Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 1 time 30 minutter
Samlet tid 2 timer
Servings 4 personer

Ingredienser

  • 200 g krydret pรธlse (hvidlรธgs- eller peberspegepรธlse)
  • 100 g smรธr
  • 100 g mel
  • 1 stort lรธg
  • 1 rรธd peberfrugt
  • 3 stรฆngler selleri
  • 2 fed hvidlรธg
  • 1 ยฝ l kyllingbouillon
  • 2 spsk Cajun krydderi
  • 1 tsk chipotle (eller chili)
  • 1 kg kyllingfilet
  • Salt og friskkvรฆrnet peber

Topping

  • Frisk persille
  • Bacon i tern
  • Stรฆrk sauce f.eks. BBQ sauce med chili

Tilbehรธr

  • Ris eller
  • Ovnstegte kartofler*

Sรฅdan gรธr du

  • Skรฆr pรธlsen ยฝ cm tykke skiver og steg dem let sprรธde i en tykbundet gryde i ca. 5 minutter. Tag dem op og lรฆg dem pรฅ en kรธkkenrulle.
  • Smelt smรธret ved medium varme i gryden og pisk melet i lidt efter lidt. Reducer varmen en smule og steg videre under (nรฆsten) konstant omrรธring i 20 minutter til blandingen har farve som karamel.
  • Tilsรฆt lรธg og peberfrugt skรฅret i grove stykker sammen med fintskรฅret selleri og hvidlรธg og steg det i 5 minutter.
  • Rรธr kyllingbouillon i lidt efter lidt og krydr med cajun krydderi og chipotle. Tilsรฆt pรธlserne og hele kyllingfileter og bring sovsen i kog. Skru ned og lad retten simre i 1 time og 30 minutter, mens der rรธres en gang i mellem.
  • Kog ris eller lav de ovnstegte kartofler*, sรฅ de er fรฆrdige samtidig med gumbo'en.
    Steg bacon til topping.
  • Tag kyllingfileterne op og riv dem med to gafler eller i rรธremaskinen og kom kylling tilbage i retten. Smag til med lidt salt og peber.
  • Server med ris/kartofler og toppet med stegt bacon og persille. Smag til med lidt stรฆrk sauce.

Noter

*Ovnstegte kartofler:
1 kg smรฅ kartofler, vasket og skรฅret i halve, blandes i et ovnfast fad med 4 hele fed hvidlรธg, 2 spsk olivenolie, 2 spsk cajun krydderi og groft salt.  
Steges i ovnen ved 200ยฐC varmluft i ca. 40 minutter, til de er sprรธde.

Variationer

Nรฅr man er blevet gumbo-ekspert er der gode muligheder for at udvide smagsoplevelsen. Prรธv med for eksempel 1 รธl, 2 laurbรฆrblade, 1 spsk ahornsirup og 2 spsk worcestershire sauce. Prรธv ogsรฅ at erstatte smรธr med jordnรธddeolie.

Hvis du laver denne opskrift, sรฅ fortรฆl mig om det! Skriv en kommentar nedenfor eller tag et billede og tag mig pรฅ Instagram med #6pm_dk

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

Har du spรธrgsmรฅl eller en kommentar? Sรฅ vil jeg blive glad for at hรธre fra dig.